Kommentar: Grundlovsfrihed for alle?

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Slagelse.News – Traditionen tro var der grundlovstaler i går, men et bestemt budskab stillede spørgsmål ved handicappedes grundlovssikrede rettigheder. Kan du formidle dine drømme med disse seks piktogrammer?

Dette indlæg er indsendt af Christopher Trung, der er byrådsmedlem for Venstre i Slagelse Kommune. Han er medlem af Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser og af Social- og Beskæftigelsesudvalget. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal være inden for straffelovens og presseetikkens rammer. Du er velkommen til at sende indlæg til redaktion@slagelsemedia.dk.

Friheden tager udgangspunkt i 6-10 piktogrammer

I grundloven lyder det klart: “§ 71. Stk. 1. Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse.”

Det er en frihed der gælder for alle danske borgere. Alle.

Denne frihed gælder også, når du eksempelvis har et udviklingshandicap, ikke har noget sprog og kun i begrænset omfang kan kommunikere med tegn og fagter.

Eksempelvis ved, at din hverdag tager udgangspunkt i de 6-10 piktogrammer, som du hver dag får stillet til rådighed af det personale, som arbejder på dit bosted.

Jeg ved godt, at det kan virke groft skitseret, men det er for at forsøge at male et billede af den kæmpe arbejdsopgave, som vores velfærdsarbejdere står med ude på vores bosteder. Ofte under stærkt presset arbejdsvilkår.

For hvordan omsætter man de seks piktogrammer, som “Bjarne” har kunnet vælge imellem som et udtryk for, hvad “Bjarne” drømmer om?

Prøv at formidle dine drømme med disse seks brikker

Mine tanker på denne grundlovsdag går særligt ud til dem, der er i berøring med sådan en hverdag. Enten som borger, pårørende eller som ansat.

Prøv selv at tænke på, hvad du drømte om som barn. Prøv så at se, om du med piktogrammerne i billedet kan formidle dette til en anden – uden brug af fagter.

Det er lidt svært, ikke sandt? Det giver stof til eftertanke. Dét er en af grundene til, at jeg kæmper for handicapområdet i Slagelse Kommune, sammen med Venstre.

Glædelig grundlovsdag
Christopher Trung

Øverst: Pressefoto. (Foto: Christopher Trung). Debat/red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.