Ungdommens Røde Kors gør en forskel for ensomme unge

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Slagelse.News – »Siden ulykken har jeg mistet de fleste af mine venner. Flere har slettet mig på Facebook, og det gjorde ondt. Der er ikke rigtig nogen, der har kontaktet mig siden da.«

Hvor går man hen, hvis man som ung mellem 18 og 35 år føler sig ensom?

Spørger man 28-årige Berin Akbay fra Slagelse, er svaret klart: Nemlig mødestedet Plexus i Slagelse By.

Plexus er mødested for ensomme unge mellem 18-35 år

»Jeg kom jo her i Plexus på grund af, at jeg var træt af at være alene, og at jeg gerne vil være social med mennesker, der også oplevede ensomhed som jeg,« siger Berin Akbay og fortsætter:

»Det er bare rigtig dejligt når man kan dele det med andre, og opleve at have noget tilfælles med andre. Der er altid noget at snakke om, og man kan altid lette sit hjerte her.«

Siden august har Berin Akbay været i Plexus stort set hver mandag og fredag fra kl. 17 til kl. 21 hvor mødestedet har åbent. Plexus er mødested for unge mellem 18-35 år, der føler sig ensomme og gerne vil lære andre at kende.

Lokalerne stilles til rådighed af det lokale Røde Kors og ligger på Jernbanegade 7 A i Slagelse. Alt personalet i Plexus er frivillige unge mellem 18-35 år.

»Aldrig har jeg følt mig så meget hjemme og velkommen som her«

For 9 år siden var Berin Akbay involveret i en bilulykke, der ændrede hendes liv for altid. Siden da har hun siddet i kørestol.

»Siden ulykken har jeg mistet de fleste af mine venner. Flere har slettet mig på Facebook, og det gjorde ondt. Der er ikke rigtig nogen, der har kontaktet mig siden da. Der var nogen, der kom på besøg, imens jeg var på hospitalet efter ulykken, men det var også det.«

Mødestedet Plexus finansieres af såkaldte § 18-midler fra Slagelse Kommune, som er en pulje, der skal gå til frivilligt socialt arbejde. Plexus drives af Ungdommens Røde Kors i Slagelse, som er en lokal forening i Slagelse Kommune.

I Plexus oplever Berin Akbay at møde andre unge, der ligesom hende gerne vil lære andre at kende. Selvom hun er en af de eneste i Plexus, der sidder i kørestol, føler hun sig langtfra udenfor:

»Jeg har svært ved at komme ud blandt andre unge, fordi det ikke er lige til at komme rundt. Det kan være svært, når folk ikke helt kan sætte sig ind i ens situation. Men jeg oplever at blive lyttet til her i Plexus, og det er bare det vigtigste i verden. Folk prøver at sætte sig ind i, hvordan jeg har det, og alle er nysgerrige på at lære andre at kende,« forklarer Berin Akbay, inden hun tilføjer:

»Aldrig har jeg følt mig så meget hjemme og velkommen som her. Det er helt vildt, for jeg kan være mig selv og udfolde mig. Jeg er rigtig glad for, at der er det her sted, hvor man ikke bliver dømt på forhånd.«

Det koster kun 50.000 kroner om året at drive Plexus i Slagelse, og midlerne går blandt andet til aktiviteter og råvarer til madlavning til de mange unge, der deltager i mødestedet hver mandag og fredag.

Øverst: Berin Akbay med flere. (Foto: Ungdommens Røde Kors). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.