Styrketræning af lungerne efter COVID-19

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Slagelse.News – »Det har været en hård omgang. Det hårdeste jeg har været ude for i mit liv. Jeg var i respirator i knap en uge. Det var ikke en rar fornemmelse at lade en maskine trække vejret for en,« fortæller tidligere covidpatient.

Lars skal fem gange dagligt træne sine lungemuskler, så de kan genvinde styrken efter COVID-19. Det sker via et lille instrument, som kan reguleres i belastning. Det skriver Region Sjælland i en nyhedsmeddelelse.

En hård omgang at være i respirator i en uges tid

Lars, der er pensioneret lærer, blev konstateret COVID-19-positiv i starten af marts måned, hvorefter han blev indlagt først på intensivafsnittet, senere på covidafsnittet på Slagelse Sygehus.

»Det har været en hård omgang. Det hårdeste jeg har været ude for i mit liv. Jeg var i respirator i knap en uge. Det var ikke en rar fornemmelse at lade en maskine trække vejret for en,« fortæller Lars i nyhedsmeddelelsen.

Hurtig træningsindsats for covidsmittede patienter

»Sug, sug, sug,« lyder det fra Kim Mogensbæk Poulsen, der er overfysioterapeut på Slagelse Sygehus, mens han instruerer Lars i at træne indåndingskraften med et lille hvidt plastikinstrument.

Indåndingskraft afhænger af lungemusklen diafragmas’ styrke. Til at starte med havde Lars kun 71 procent af den styrke, som lungemusklen diafragma burde have. Men efter flere dages forløb med daglig træning er tallet nu 88 procent. Dermed er Lars’ lunger kommet endnu tættere på samme niveau som rask menneske.

COVID-19 er en virus, der blandt andet angriber lungerne – og kombineret med respiratorbehandling, som Lars fik, mister man meget muskelstyrke i indåndingsmusklen diafragma. Derfor er det særligt vigtigt at styrke netop denne muskel ved at aktivere og træne den ofte.

Fysioterapeuterne på Slagelse Sygehus var hurtige sætte ind med daglig træning for de covidsmittede patienter, som var i stand til at træne deres lunger, skriver regionen.

»Diaphragma er jo en muskel lig andre muskler i kroppen, men vi ved, at denne muskel svækkes hurtigere end andre muskler i patienter, der har været i respirator. Musklen skal derfor have specifik styrketræning, og vi bruger jo træningsprincipper, der ligner det man bruger i almindelig vægttræning i træningslokalet,« forklarer Kim Mogensbæk Poulsen

Glad for træningen med sygehusets fysioterapeuter

Lars har været glad for træningen med fysioterapeuterne samt for hjælpen fra det øvrige sundhedspersonale på coronaafsnittet på Slagelse Sygehus.

»Jeg var villig til at prøve hvad som helst for at få det bedre. Alle, som har nogle kompetencer indenfor et hvilket som helst område, har man jo brug for i sådanne situationer. Man har jo dybest set brug for al den hjælp, man kan få,« fortæller Lars, der nu er udskrevet efter knap en måneds indlæggelse.

Øverst: Lars er tidligere covidpatient på Slagelse Sygehus. (Foto: Region Sjælland). NM/RK/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.