Stop Spild Lokalt vil uddele 150 tons julemad

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – Stop Spild Lokalt, som startede i Korsør, vil uddele 150 tons julemad. Sidste år uddelte 2.100 frivillige 110 tons julemad.

“Jeg har lært, at man skal hjælpe, hvor man kan”

Stop Spild Lokalt er en landsorganisation, som blev startet for to år siden af den dengang 17-årige Rasmus Erichsen fra Korsør. I dag er Stop Spild Lokalt angiveligt Danmarks største landsorganisation i forhold til uddeling af overskudsmad.

»Jeg startede Stop Spild Lokalt for to år siden, fordi jeg altid har lært, at man skal hjælpe hvor man kan. Min familie er også rimelig bæredygtig, så det har jo klart været en hjælp,« fortæller Rasmus Erichsen til Slagelse News, og fortsætter:

»Jeg så først et ældre ægtepar, som havde lagt et billede op på Korsør “lige nu” (Facebook-gruppe, red.), hvor de spurgte om nogle ville have resten af deres aftensmad. Lidt senere så jeg et yngre par, hvor deres fryser var gået i stykker, og de spurgte om nogle ville hente maden i, så det ikke skulle smides ud. Det synes jeg var smart, og derfor ville jeg lave en Facebookgruppe, hvor alt maden kunne samles i, bare for Korsør.«

Artiklen fortsætter under billedet.

Facebookgrupper i 105 danske byer og på vej til Nuuk

Der er Facebookgrupper i 105 danske byer. Alle grupperne hedder Stop Spild Lokalt (bynavn). Formålet med grupperne er, at private kan dele overskudsmad med hinanden. Aktuelt er Stop Spild Lokalt i færd med at åbne en afdeling i Nuuk.

»Vi udvider til Grønland fordi vi længe har haft ambitioner om at komme ud over landets grænser, og det blev så lige Grønland, hvor vi fik muligheden,« siger Line Nygaard Mikkelsen, der er “admin” i Slagelse og koordinator af den lokale juleuddeling, og fortsætter:

»Jeg er sindssygt glad for at være en del af stop spild lokalt. Jeg har gennem de sidste par år hjulpet i andre hjælpeorganisationer, men det at kunne hjælpe direkte i lokalsamfundet er helt specielt.«

Stop Spild Lokalt har også adskillige fysiske “madoaser”

I udvalgte byer har Stop Spild Lokalt såkaldte madoaser, hvilket vil sige fysiske “butikker”, som holder åbent 5-6 dage om ugen uge. Line Nygaard Mikkelsen fortæller, at de uddeler omkring 5-7 tons mad til minimum 200 brugere dagligt.

Madoaserne er foreløbig i fem byer, og fire nye madoser åbner i løbet af første kvartal 2019. Der er tilknyttet socialrådgivning i Madoaserne.

Stop Spild Lokalt har kæmpe uddelinger af mad i op til 50 byer på samme tid til jul (samt påske og pinse).

De indgår aftaler med lokale supermarkeder, henter maden ved butikkens lukketid, kører den til en “pop-up”-madoase, registrerer den jævnfør Fødevarestyrelsens regler og sorterer. Derpå åbner butikken op for brugerne.

Selvom maduddelingerne foregår sen aften, kan de sagtens komme af med den. Der er gerne køer foran Madoaserne i op til to timer før åbning. Brugerne er ældre, studerende, børnefamilier, flygtninge, indvandrere med videre. Langt de fleste er økonomisk udsatte borgere, oplyser Line Nygaard Mikkelsen.

Der blev uddelt 110 tons mad forrige lillejuleaften

Forrige lillejuleaften blev der uddelt mad i samarbejde med Coop og en lang række andre supermarkedskæder. Igen i år har de et samarbejde med Coops hovedkontor samt en lang række andre supermarkeder.

Der blev uddelt 110 tons mad, som eller skulle have været i skraldespanden, til små 16.000 personer, og intet mindre end 2.100 fantastiske frivillige gjorde arbejdet til en realitet. Det var Danmarks største aftale indenfor overskudsmad nogensinde, oplyser Line Nygaard Mikkelsen.

De gentager maduddelingen igen i år den 23. december 2018, hvor de satser på at dele op til 150 tons mad ud.

Alt er naturligvis helt gratis, der opkræves intet medlems – eller distributionsgebyr. Stop Spild Lokalt finansieres af donationer fra frivillige, fonde og privatpersoner med flere. Alle arbejder gratis, lokaler bliver lånt, og en del frivillige lægger biler til.

Lokalgrupperne i Slagelse Kommune findes på:

Stop Spild Lokalt (Slagelse) har indgået samarbejde med: REMA 100 på Holbækvej og på Valbygårdsvej samt Kvickly i Holbæk. Dertil kommer sponsorgaver fra Guldsmedene på Nytorv, Augusta, Helsam og Glitter.


Fotograf: Ændringer i vores CMS har med medført, at fotokrediteringer mellem den 6. og 19. december 2019 er forkerte.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.