Profil Optik i Slagelse stiller skarpt på øjensundheden

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Slagelse.News – Børn og unges stigende skærmforbrug øger risikoen for nærsynethed og øjenkomplikationer.

Profil Optik på Nytorv i Slagelse Midtby, på Algade i Korsør og på Algade i Skælskør lancerer nu sammen med resten af optikerkæden en øjensundhedsrapport med fokus på danskernes øjensundhed.

Med udgangspunkt i nyeste forskningsresultater retter rapporten blandt andet opmærksomhed på den alarmerende udvikling, når det gælder børn og unges stigende skærmforbrug og de risici, det medfører for øjensundheden. Det oplyser Profil Optik.

Skærme øger risikoen for nærsynethed og øjenkomplikationer

Profil Optik i Slagelse, Korsør og Skælskør rådgiver dagligt kunderne om øjensundhed, men nu skærper butikken indsatsen.

Sammen med resten af optikerkæden lancerer butikken en omfattende øjensundhedsrapport og inviterer byens borgere til at komme forbi til en snak om skærmvaner og gode råd til forebyggelse af øjensundhed.

Blandt andet indeholder rapporten en stor undersøgelse, der er lavet af analyseinstituttet YouGov for Profil Optik. Den viser et “opsigtsvækkende” højtskærmforbrug blandt danske børn og unge.

Hvor de 14-17-årige i gennemsnit bruger hele 35 timer om ugen foran skærmen, er skærmforbruget for de 8-13-årige på 27 timer, og for de 0-7-årige på 12 timer og ugen. Under Corona er skærmforbruget i gennemsnit steget med yderligere 3 timer om dagen.

»Vi ved i dag, at nærarbejdet foran digitale skærme og enheder medfører øget risiko for nærsynethed og øjenkomplikationer,« siger chefoptiker Gitte Sørensen fra Profil Optik og fortsætter:

»Derfor er det stærkt bekymrende, at skærmforbruget blandt børn og unge er så højt, da deres øjne endnu ikke er færdigudviklet og derfor er mere udsatte end voksnes. Når vi så samtidig kan se, at skærmforbruget er steget markant under corona, er der endnu større grund til bekymring.«

Det blå lys kan føre til øjentræthed, hovedpine og sløret syn

Udover risikoen for nærsynethed medfører det høje skærmforbrug også øget eksponering af blåt lys, som digitale skærme udsender.

Aktuel forskning og undersøgelser viser, at det skadelige “blå lys” fra skærme øger risikoen for øjentræthed, hovedpine, sløret syn og kan give varige skader på nethinden. Det oplyser Profil Optik.

Chefoptikeren refererer i den sammenhæng til, at optikerkæden i større grad end tidligere ser mange unge i butikkerne med symptomer på øjenproblemer. Et problem som er blevet værre under coronakrisen.

»Vi oplever i stigende grad, at rigtig mange unge kommer ind og klager over hovedpine og øjentræthed,« pointerer Gitte Sørensen og fortsætter:

»Især under Corona har vi taget imod langt flere unge med symptomer på øjenproblemer, og det, synes vi, er alarmerende. Vi råder naturligvis de unge til at være mere opmærksomme på, hvor meget tid de bruger foran skærmen, for vi vil jo langt hellere forebygge end behandle.«

Forældre til børn og unge har et særligt stort ansvar

I butikken på Nytorv nikker man også genkendende til problemet. Her rådgiver man dagligt kunder i alle aldre om øjengener, men andelen af unge fylder rigtig meget.

Personalet håber på, at øjensundhedsrapporten i endnu højere grad kan være med til at oplyse og informere borgerne omkring de risici, som vores ændrede adfærdsmønstre medfører.

Ligesom kædens chefoptiker opfordrer de også til, at man tager øjensundheden alvorligt. Og navnlig forældre til børn og unge har et stort ansvar.

Hos Profil Optik på Nytorv anbefaler man alle til at følge optikerkædens råd, som blandt andet er:

  • Hold pauser med 20-20-20 reglen: se på en genstand 20 meter væk, i 20 sekunder, hvert 20. minut.
  • Brug skærmbriller med et blålysfilter, som fjerner dele af det skadelige “blå lys” fra skærmen.
  • Vær mere udenfor i dagslys, hvor øjnene stimuleres.
  • Træn øjnene med afstandstræning, da øjet har godt af at skifte afstand ofte og meget.
  • Styrk øjenmuskulaturen ved for eksempel at jonglere, hvor øjnene bevæger sig hurtigt og dybdesynet trænes.

Øverst: Profil Optik i Slagelse, Korsør og Skælskør opfordrer sammen med chefoptiker Gitte Sørensen borgerne til at tage øjensundheden alvorligt. (Foto: Profil Optik). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.