Fremtidens saltstyring og sikker el-beskærersaks vinder pris

Artiklen er opdateret for 9 måneder siden.

Slagelse.News – Lille håndsaks løb med førstepladsen i den ene kategori i Maskinleverandørernes Innovationspris ved Have & Landskab i Slagelse.

Det er ikke længere nok, at maskinen kører på el, hvis man gerne vil være forrest i innovationskapløbet. Det står klart efter kåringen af Maskinleverandørernes Innovationspris på Have & Landskab ’23, hvor førstepladsen i de to kategorier “Øvrigt materiel” og “Småmaskiner” gik til henholdsvis et unikt styresystem til saltspredere (Hilltip Strike Smart fra H.A. Fog A/S) og en el-beskærersaks, der ikke kan klippe din finger af (Pellenc C35-45 fra Nomaco Danmark A/S).

Kort maskingenereret resume skrevet af kunstig intelligens (AI): I Maskinleverandørernes Innovationspris ved Have & Landskab ’23 blev en intelligent saltspredningsstyring, Hilltip Strike Smart fra H.A. Fog A/S, og en sikker el-beskærersaks, Pellenc C35-45 fra Nomaco Danmark A/S, belønnet med førstepladser i kategorierne “Øvrigt materiel” og “Småmaskiner.” Juryen fremhævede vigtigheden af innovation og sikkerhed. Den intelligente saltspreder bruger realtidsdata og prognoser for præcis saltning, mens den sikre el-beskærersaks automatisk stopper ved kontakt med Pellencs handske. Begge vinderprodukter markerer sig i en tid, hvor elektriske maskiner er mere almindelige, og innovation er afgørende. Prisen har modtaget rekordmange indstillinger, og den bredt funderede innovation i forskellige kategorier viser en dynamisk udvikling inden for maskinbranchen.

Mere almindeligt at se elektriske maskiner

Sikkerhed og ægte innovation vejede tungt i juryens beslutning i forbindelse med kåringen af Maskinleverandørernes Innovationspris, fortæller jurymedlem og anlægsgartnermester Troels Skov Larsen.

»Det er blevet langt mere almindeligt at se flere maskiner på el, så når man taler om reel innovation gav det mening at lægge mere vægt på andre parametre. Her er det jo voldsomt smart med et styresystem, der selv fortæller, hvor meget der skal saltes. Det er jo både godt for miljøet og vejsikkerheden og lettere for chaufføren. Og angående sikkerhed er el-håndsaksen virkelig innovativ. Vi var meget imponerede over at det er muligt at sikre sig fuldstændigt imod, at du kommer til skade med dit klippergrej,« fortæller han.

Rekordmange indstillede maskiner til prisen

På HL23 er det femte gang, at Maskinleverandørernes Innovationspris uddeles. I alt var hele 28 maskiner indstillet til prisen, hvilket er flere end nogensinde før, og det er ifølge Maskinleverandørernes bestyrelsesmedlem i Have & Landskabs bestyrelse, Bent Tangemann, tegn på, at både branchen og udstillingen ikke står stille.

»Det viser bare, at prisen er blevet kendt i branchen og er blevet taget godt imod af maskinleverandører og -forhandlere. Det er jo imponerende, når man tænker på, at vi kun har afholdt konkurrencen fire gange før. Og så var det interessant at se, hvor bredt funderet innovationen er derude. Det er jo på alle områder og i alle kategorier, at udviklingen tager syvmileskridt. Hvem havde for eksempel gættet på, at det ville være en lille håndsaks, der løb med førstepladsen i den ene kategori,« siger Bent Tangemann.

Han introducerede herefter Slagelses borgmester, Knud Vincents (V), som var kommet for at holde tale og også var klar med rosende ord til både vinderne og – ikke mindst – udstillingens placering i Slagelse.

Præcis saltning med Hilltip Strik Smart

Førstepladsen i kategorien “Øvrigt materiel” vandt H. A. Fog A/S med Hilltip StrikeSpart, der er en intelligent præcisions-saltspreder med vejoverfladecensor, der måler i realtid og reagerer efter det, mens saltmængden også kan kalkuleres ud fra en kombination af vejrudsigten og vejtemperaturen. Derfor er værkfører hos H. A. Fog, Henrik Ørngreen, heller ikke overrasket over podieplaceringen.

»Vi vinder på grund af den styring, der er i saltsprederen. Dels tager den prognoserne fra vejrudsigten med i beregningerne, som kombineres med målinger i realtid. Og fra et miljøperspektiv er det essentielt, at man salter præcist, men det sker alt for tit, at folk ikke har styr på saltmængderne i forhold til behovet. Mange fast kører 25 gram salt pr. m2, men det er mange gange en voldsom oversaltning, for når der er tale om præventiv saltning er 12 gram tit rigeligt. At få automatiseret dén proces er årsagen til, at vi vinder i dag,« siger Henrik Ørngreen.

Saksen holder øje med fingrene

Nomaco Danmark A/S vandt førstepladsen I kategorien “Småmaskiner” med den eldrevne beskærersaks Pellenc C 35-45. Det skete, selvom der hverken er tale om en Verdensnyhed eller Danmarksnyhed, fortæller direktør i Nomaco Danmark, Benny Svenningsen.

»Saksen har været på markedet i to år, men næsten ingen ved, at den eksisterer. Nu har vi overtaget agenturet på Pellenc, så forhåbentligt kan vi få udbredt kendskabet, og her er en førsteplads jo optimal. Og vi vinder helt klart på sikkerheden. Som al Pellenc-værktøjet er denne beskærersaks voldsomt kraftig, men når du har Pellencs handske på, så stopper den simpelthen automatisk. Det er virkelig en revolution, når det gælder sikkerhed i den grønne branche,« siger Benny Svenningsen, der desuden vandt tredjepladsen i samme kategori med det lille, men kraftige robot-skiveklippebord Raymo R48-Craft.

De tre vindere fra hver kategori i innovationsprisen

Øvrigt materiel:

  1. plads til Hilltip Strike Smart – H. A. Fog A/S
  2. plads til VREDO Fluid Feeder – Nellemann Machinery
  3. plads til Conver klippebåd C485 – Special Maskiner A/S.

Småmaskiner:

  1. plads til Pellenc C35-45 – Nomaco Danmark A/S
  2. plads til Toro Z-Master Revolution – Reesink Turfcare DK
  3. plads til Raymo R 48-Craft – Nomaco Danmark.

Øverst: Borgmester Knud Vincents (tv) hilser på direktør i Nomaco Danmark, Benny Svenningsen, der vandt både 1. og 3. pladsen i Maskinleverandørernes Innovationspris i kategorien “Små maskiner”, mens Carsten Brandt fra Reesink Turfcare DK tog imod andenpladsen i kategorien. (Foto: Have & Landskab). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/68e7