Cykler til tops i Pyrenæerne for en verden uden sclerose

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Slagelse.News – Jonathan Skov fra Slagelse har valgt at tage kampen op mod de franske bjergtoppe på sin cykel, men også mod en verden uden sclerose.

250 danske cykelentusiaster er i øjeblikket i fuld gang med at træne på den tohjulede for at blive klar til september, når de kæmper sig i mål på de afgørende Tour de France-bjerge i Pyrenæerne.

En af dem, der allerede nu bruger mange timer i sadlen, er Jonathan Kjær-Holdt Skov fra Slagelse, der har valgt at tage kampen op mod de franske bjergtoppe på sin cykel, men også mod en verden uden sclerose.

Det er nemlig sammen med resten af rytterne på Scleroseforeningens cykelevent, Cykelnerven, at han samler ind til forskning i sclerose på sin tur op ad Tour-bjergene. Det skriver Scleroseforeningen i en pressemeddelelse.

Formålet er at samle penge ind til forskning i sclerose

På Cykelnerven deler alle 250 deltagere en fælles passion for bjergcykling af den krævende slags. Men de har også en fælles mission.

De cykler nemlig også for at samle penge ind til forskning i sygdommen sclerose – en sygdom, der gennemsnitligt rammer to danskere hver dag. Faktisk har Danmark en af verdens højeste forekomster af sclerose, og på bare 20 år er antallet af danskere med sclerose fordoblet.

I dag lever over 17.200 danskere med den uhelbredelige sygdom, og i kampen mod en verden uden sclerose og et bedre liv med sygdommen, indsamler cykelrytterne hvert år et stort millionbeløb ind til den forskning, der skal være med til at sætte en kæp i sclerose-hjulet.

Hver enkel rytter er altafgørende for at samle penge ind til den livsvigtige forskning, og det er da også en af grundene til, at Jonathan Skov fra Slagelse atter ifører sig en Cykelnerven-trøje og trofast sætter sig op på den tohjulede. Men også fordi, han kender flere i sin omgangskreds, der har sclerose.

»Jeg kender blandt andet til sclerose, da en af mine klassekammerater fra gymnasiet har sygdommen, så jeg glæder mig til at indsamle midler til forskningen i sclerose. Jeg ved, hvor stor en forskel det kan gøre for patienterne med nye behandlingsmetoder,« fortæller han og uddyber:

»Jeg er stolt af at være en del af dette fantastiske projekt. Jeg er glad for at kunne gøre en forskel for mennesker, der har det svært samtidigt med, at jeg gør det, som jeg er glad for – nemlig at cykle. At skulle køre de berømte bjerge, man kender fra Tour de France, er derfor også nogle ruter, jeg glæder mig helt vildt til at køre på. Særligt Tourmalet.«

Col du Portet er med sine 2.215 meter det højeste pas

Cykelnervens ambassadør og cykelekspert, Dennis Ritter, står igen i år for at udvælge Cykelnervens rute, som hvert år tager udgangspunkt i de bjerge, eksperter verden over udråber som værende de mest afgørende for dette års Tour de France.

Her var der ingen tvivl. Det bliver i Pyrenæerne, det endelige slag skal slås.

»Rutemæssigt er jeg meget spændt på etaperne i Pyrenæerne, hvor løbet helt sikkert bliver afgjort i år. Det er en meget skrap og seværdig menu, Tour-arrangørerne serverer i løbets sidste tredjedel. De har fundet nogle af de længste og sværeste stigninger, Pyrenæerne kan byde på. Og heldigvis er det de samme stigninger, vi i Cykelnerven skal ned og prøve kræfter med,« fortæller Dennis Ritter og fortsætter:

»Rytterne skal især glæde sig til Col du Portet, der er det højeste pas i de franske Pyrenæer. Her skal vi helt op i den tynde luft i 2.215 meters højde over havet. Jeg er slet ikke i tvivl om, at Tour-etapen op til Col du Portet kommer til at blive historisk og mindeværdig. Det bliver en kæmpestor oplevelse for alle.«

Scleroseforeningen: »Det er simpelthen guld værd«

Det bliver således etaperne 16, 17 og 18, som Jonathan Skov og de resterende Cykelnerveryttere skal køre i Pyrenæerne, og netop dette område danner rammerne for både en hård og bjergrig afslutning.

Her kan også nævnes bjerge som Col de la Cour og Col de val Louron-Azet, men også et par af de mest legendariske bjerge i Tour-sammenhæng, nemlig Col du Tourmalet samt Hautacam. Og det kræver da også en vis portion træning, dedikation og ikke mindst indsats at kunne træne sig op til disse etaper.

Artiklen fortsætter under billedet.

Øverst: Jonathan Kjær-Holdt Skov fra Slagelse. (Foto: Scleroseforeningen).

De 250 deltagere er fordelt på ni hold rundt om i landet – heriblandt Team Midtsjælland, som i år tæller 24 sjællændere. Hvert hold har sin egen kaptajn, som på frivillig basis arrangerer og koordinerer både træning og fundraising i mange måneder forud for turen til Frankrig.

Alle løfter i flok for at samle penge ind til forskning. Takket være lokale sponsorer og lokal støtte har Cykelnervens ryttere samlet tæt på 30 millioner kroner ind til forskning i sclerose siden starten tilbage i 2014.

»Hver eneste rytter på holdet gør en meget stor indsats for at skaffe sponsorater, sælge logopladser på holdets cykeltøj og ikke mindst arrangere lokale events, der kan sikre de nødvendige midler til forskning i sclerose,« siger Mette Hjulmand Leonhard-Hjorth, der leder Cykelnerven hos Scleroseforeningen, og fortsætter:

»Corona har ikke gjort den indsats lettere. Derfor er vi ekstra glade for den fantastiske opbakning fra det lokale erhvervsliv, som selv i svære tider vælger at støtte deres lokale hold. Det er simpelthen guld værd.«

En stribe kendte TV- og sportsfolk bakker touren op

De sjællandske ildsjæle og resten af Cykelnerven får selskab af en stribe kendte og garvede TV- samt sportsfolk, når de rammer Pyrenæerne til september.

Her tæller blandt andet Claus Elming og Peter Tanev, legender fra fodboldlandsholdet, som Martin Jørgensen og Thomas Helveg, to af medlemmerne af den originale OL-Guldfireren, Eskild Ebbesen og Niels Laulund, samt Tour de France-ekspert, som nævnt, Dennis Ritter.

»Hvert eneste år slår det mig, hvor livsbekræftende og hjertevarmende det er at dele cykeloplevelser med andre mennesker. Den begejstring og glæde, Cykelnerven-deltagerne kommer med, er utrolig smitsom,« siger Dennis Ritter og fortsætter:

»Og det at bestige bjerge sammen – som jo for os alle er en fysisk meget krævende udfordring – giver en stolthed og en lykkerus, der ikke kan sammenlignes med andet, jeg kender til. Samtidig ved vi jo alle, at vi er der for en sag, der skal hjælpe alle med sclerose nu og i fremtiden. Det giver et ekstra stærkt bånd og sammenhold, hvilket man også tydeligt mærker før, under og efter løbet.«

Cykelnerverytterne kører i år fra 15. til 18. september, og når rytterne kører over målstregen den 18. september, kan de fejre fire hårde og oplevelsesrige etaper med 362 kilometer bjergkørsel i Pyrenæerne og ikke mindre end cirka 10,989 højdemeter.

Følg Cykelnerven på Facebook.com/cykelnerven eller på www.cykelnerven.dk.

Øverst: Ved at deltage i Scleroseforeningens store cykelevent, Cykelnerven, cykler du på nogle af de afgørende Tour de France-bjerge. Her ses tre seje Cykelnerven-ryttere, der er i fuld gang med at kæmpe sig til tops på det ikoniske Tour-bjerg, Tourmalet. (Foto: Jakob Helbig). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.