Busserne kører stadig, men chaufførerne siger stop

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – »I har som politikere et stort medansvar for vores arbejdsforhold. De er jer, som udstikker rammerne for kørslen; og stiller I krav til arbejdsklausuler i udbudsmaterialet på transportområdet betyder det, at vi ikke vil ligge under for den konkurrence, som foregår i dag,« sagde 3F i byrådssalen.

Buschaufførerne er udfordret af tidspres, forsinkelse på grund af køretider, der ikke svarer til trafikforholdene, utilfredse passagerer, manglende pauser, dårlige pauseforhold og følgesygdomme af tidspresset.

3F-chaufførerne mener, at politikerne har et medansvar. Derfor mødte de op til byrådsmødet i mandags, hvor de havde et spørgsmål til byrådet.

Udfordret på rigtig mange fronter som buschauffør

»Hej, jeg hedder Birte og er her på vegne af Regions Sjællands buschauffører. Vi er glade for vores arbejde. Vi sætter en stor ære i at betjene vores passagerer bedst muligt, og vi gør, hvad vi kan for at komme frem til tiden,« indledte buschauffør Birte Just-Kristensen sit spørgsmål i byrådssalen.

Birte Just-Kristensen var mødt frem til byrådsmødet i mandags sammen med adskillige andre buschauffører fra 3F. Der have endvidere været en mindre aktion på Rådhuspladsen forud for byrådsmødet.

Artiklen fortsætter efter billedet.

3F-aktion på Rådhuspladsen i Slagelse Midtby mandag kl. 16.30. (Foto: 3F Slagelse).

»Faktisk er vi så pligtopfyldende, at vi ofte møder frem 5-10 minutter før tid og påbegynder opstartsproceduren for at være sikker på, at kommer ad sted til tiden. Det bliver til rigtig mange timer gratis arbejde,« sagde Birte Just-Kristensen og fortsatte:

»Vi er udfordret på rigtig mange fronter som buschauffør i regionen. Tidspres, forsinkelse på grund af køretider, der ikke svarer til trafikforholdene, utilfredse passagerer, manglende pauser, dårlige pauseforhold og følgesygdomme af tidspresset er blandt de udfordringer, som vi står med i vores hverdag.«

Udbudsmaterialer stiller ikke krav til arbejdsforholdene

Chaufførerne ønsker tid til frokost, hvile og toiletbesøg, og de mener, at de ikke selv skal betale for gangtid. Desuden skal køreplanerne være realistiske.

»Vi har brug for, at I (politikerne, red.) er med til at sikre, at vores gangtid ikke tæller med som en del af vores pause, at køreplanerne er realistiske, så der er tid til service, til at køre sikkert og til at nå på toilettet ved endestationen (samt) at nå vores frokost og at hvile hovedet, inden vi skal videre på den næste tur,« opfordrede Birte Just-Kristensen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Buschauffører Birte Just-Kristensen og buschauffør og tidligere byrådskandidat Miralem Garagic (S). (Foto: Skærmbillede).

Birte Just-Kristensen kom ind på, at problemet er udbudsmaterialerne, der alene forhold til sig til prisen og ikke stiller særlige krav til arbejdsforholdene.

»Vores branche er belastet af den store konkurrence på grund af den måde, som udbudsmaterialet er skruet sammen på, og i sidste ende er det os chauffører, der bliver udsat for et minuttyranni,« forklarede hun og fortsatte:

»Selvom nogle entreprenører prøver at gøre det godt for os chauffører, så bliver de ikke belønnet af trafikselskaberne i udbudsrunderne, fordi de næsten altid drejer sig om den endelige timepris og ikke om, hvordan arbejdsforholdene er for os, der sidder bag rattet.«

Politikkerne har et medansvar for arbejdsforholdelse

Birte Just-Kristensen og hendes kollegaer fra 3F gjorde det klart, at det er politikerne, som udstikker de overordnede rammer for kørslen.

»I har som politikere et stort medansvar for vores arbejdsforhold. De er jer, som udstikker rammerne for kørslen; og stiller I krav til arbejdsklausuler i udbudsmaterialet på transportområdet betyder det, at vi ikke vil ligge under for den konkurrence, som foregår i dag,« sagde hun og fortsatte:

»Vi kræver, at pauser bliver langt midt i vagten og ikke ved start eller ved slut, og at vi får tid til at køre ruten forsvarligt.«

Ønsker et udvalg, klausuler og trivselsundersøgelse

Birte Just-Kristensen præsenterede derpå nogle ønsker som tre forslag:

  1. Et fælles trafikudvalg, hvor entreprenører, chauffører og det offentlige er repræsenteret.
  2. Arbejdsklausuler, der sikrer ordentlige og værdige arbejdsforhold.
  3. En trivselsundersøgelse på tværs af entreprenørernes ansatte, så politikere kan få indsigt i chaufførernes hverdag.

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) lovede, at han vil svare skriftligt på spørgsmålene.

Video om 3F’s Det er tid til at trykke stop-kampagne

Aktionen på Rådhuspladsen og spørgsmålene i byrådssalen er en del af 3F’s Det er tid til at trykke stop-kampagne. Her kan du se en video fra den 3. juli 2018 om “Det er tid til at trykke stop”.

Øverst: 3F til byrådsmøde i mandags. (Foto: 3F Slagelse). RK/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.