Borgmester bød seniorboligfælleskab velkommen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – De første spadestik til seniorboligfællesskabet “Ibihaven”, som bliver lejeboliger i den østlige del af Slagelse, blev taget i går. Måske kommer der også boligfællesskaber i Korsør og Skælskør.

I går tog borgmester John Dyrby Paulsen (S), direktør Rasmus Friis og Andreas Trier Mørch det første spadestik på første etape af Agorahaverne, som er et seniorboligfællesskabskoncept, der skal udrulles over hele landet.

Læs også: Første spadestik til nyt seniorboligfællesskab.

Første etape opføres på Elmesvinget i den østlige del af Slagelse By og består af 76 lejeboliger. Projektet er udviklet af Tetris A/S i samarbejde med blandt andet Københavns Universitet og med Sangberg som arkitektrådgivere. Det skriver Sangberg i en pressemeddelelse.

Imødekommer seniorernes ønsker om det gode seniorliv

Seniorer er en af Danmarks hurtigst voksende befolkningsgrupper. Generelt lever vi længere, er mere aktive og stiller højere krav til seniortilværelsen end tidligere tiders ældre.

Agorahaverne er et nyt seniorboligfællesskabskoncept, der imødekommer seniorernes ønsker om bæredygtige og attraktive boliger og danner rammerne for det gode seniorliv.

Gravkoen tog det næste spadestik, da Andreas Trier Mørch, John Dyrby Paulsen og Rasmus Friis havde taget det første. (Foto: Slagelse Media).

I går mandag den 7. oktober tog borgmester John Dyrby Paulsen (S) sammen med Rasmus Friis og Andreas Trier Mørch, det første spadestik for første etape af Agorahaverne, kaldet Ibihaven, der opføres på Elmesvinget i Slagelse By.

Ibihaven er opkaldt efter designer Ibi Trier Mørch, som levede en stor del af sit liv i Slagelse, og derfor var også hendes søn, Andreas Trier Mørch, arkitekt og fotograf, inviteret til at deltage. Ibi var også mor til forfatteren Dea Trier Mørch, som gik bort i 2001.

Klimavenlige bofællesskaber til folk i den tredje alder

Tetris A/S har i samarbejde med blandt andet forskere fra Københavns Universitet, antropologer og Sangberg som arkitektrådgivere udviklet Agorahaverne, der i de kommende år vil blive opført i en række bynære områder i Danmark.

Agorahaverne er et nyt seniorboligfællesskab, som er udviklet af Tetris A/S med Sangberg som arkitektrådgivere. (Rendering: Sangberg).

»I tæt samarbejde med Tetris har vi de sidste år udviklet Agorahaverne. Det er et projekt, hvor vi har trukket på vores ekspertise inden for klimavenligt industrielt byggeri i stor skala og hermed for alvor gøre en forskel med hensyn til, hvordan vi i fremtiden bygger bæredygtigt til den tredje alder,« udtaler Jonas Sangberg, der er kreativ direktør og indehaver af Sangberg.

Atriumhaven bliver det naturlige mødested i dagligdagen

Mange seniorer ønsker at indgå i forskellige hverdagsfællesskaber. For at imødekomme dette er boligerne i Agorahaverne organiseret i en 2-3-etagers karrébebyggelse, der kædes sammen af en atriumhave.

Agorahaverne er et nyt seniorboligfællesskab, som er udviklet af Tetris A/S med Sangberg som arkitektrådgivere. (Rendering: Sangberg).

Det er et overdækket “byrum”, som trækker naturen helt ind i bebyggelsen og giver mulighed for spontane og uorganiserede møder mellem beboere og gæster.

Atriumhaven bliver et naturligt omdrejningspunkt for fællesskabet i Agorahaverne, der er baseret på en enkel, uprætentiøs og varm arkitektur, og forlænger udesæsonen fra tre til ni måneder. Dette fokus på fællesskabet vil også modvirke ensomhed blandt seniorer.

Tæt samarbejde med antropologer og eksperter i fællesskab

»Vi har brugt godt halvandet år på at udvikle Agorahaverne med fokus på bæredygtighed. Både social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. For os som ejendomsudviklere er det vigtigt at skabe den bedst mulige ramme for bæredygtige fællesskaber,« siger Martin Wagner fra Tetris A/S og fortsætter:

»Det er blandt andet derfor, vi har arbejdet tæt sammen med antropologer, eksperter i fællesskabsdesign og Master-studerende på Københavns Universitet under Human Impact-projektet samt Sangberg som arkitektrådgivere. Det har både givet os ny viden og ny inspiration til et banebrydende, seniorvenligt boligfællesskab.«

Agorahaverne opføres som modulbyggeri i træ, der er et af verdens mest bæredygtige byggematerialer. Resultatet er et seniorboligfællesskab med det mindst mulige CO2-aftryk og et godt indeklima – og ikke mindst et stort fokus på fællesskaber. Ambitionen er at opnå DGNB-guld certificering.

»Vi ved, at boligfællesskaber har mange fordele med hensyn til sundhed, økonomi og den overordnede livskvalitet for seniorer. Så det aktuelle fokus på fællesskaber giver rigtig god mening – både fra et menneskeligt og fra et socio-økonomisk perspektiv. Det er fedt, at første spadestik nu er taget i Slagelse, og at projektet hermed bliver en realitet,« afslutter Jonas Sangberg pressemeddelelsen.

Tetris udelukker ikke at bygge i Korsør og Skælskør på sigt

Borgmester John Dyrby Paulsen er også begejstret for projektet, og han nævnte blandt andet atriumhaverne, som vil forlænge udesæsonen.

Samtidig udtrykte han glæde over, at Tetris havde valgt Slagelse. Tetris er altid velkommen på hans kontor, hvis de vil bygge mere i kommunen.

Rasmus Friis, som både ejer Tetris og er direktør, fortalte da også, at de gerne vil bygge et seniorboligfællesskab i Korsør, og at de ikke vil udelukke Skælskør på sigt.

Øverst: Andreas Trier Mørch, borgmester John Dyrby Paulsen (S) og direktør Rasmus Friis tager det første spadestik. (Foto: Slagelse Media). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.