Slagelse mister millioner af kroner til hovedstadskommuner

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Syv kommuner, herunder Slagelse, er angiveligt gået glip af 483 millioner kroner i udligning, som er gået til hovedstadskommunerne. I samme periode er likviditeten faldet helt ned til 2.082 kroner per indbygger i Slagelse, mens den er oppe på 16.933 kroner per indbygger i København.

Borgmestrene i Slagelse, Næstved, Faxe, Vordingborg, Sorø, Guldborgsund og Lolland kræver 483 millioner kroner tilbagebetalt fra staten. Der er tale om en fejl i udligningssystemet, som angiveligt har været kendt af ministeriet siden 2014. Det skriver DR Sjælland.

Fejlen består i en form for fejlregistrering af udlændinges uddannelsesniveau, for der er forskel på udlændinge og deres uddannelsesmæssige baggrunde. Der bor for eksempel mange udenlandske topforskere i hovedstadskommunerne, mens der bor mange udlændinge med lavt uddannelsesniveau i blandt andet Slagelse Kommune.

Ideen er, at staten skal kompensere kommuner, hvor der er mange udlændinge med et lavt uddannelsesniveau, men en fejl i tilskuds- og udligningssystemet har ført til, at nogle kommuner har fået for lidt og andre for meget.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) bedt om at rette fejlen

Borgmestrene i de syv kommuner, herunder Slagelse, har skrevet til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), hvor de beder ham om at rette fejlen. Hvis fejlen ikke bliver rettet, kan der være en retssag på vej, fortæller Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S) til DR Sjælland.

“Det undrer os, at ministeriet ikke har reageret med det samme, da man blev bekendt med fejlen. Der er tale om meget store beløb, som kommunerne har hårdt brug for, samtidig med at kommunerne de seneste år har måttet spare betragtelig,” står der i brevet til ministeren.

Københavns Kommune har oparbejdet en likviditet på 16.933 kroner per indbygger, mens Slagelse Kommune er gået glip af millioner af kroner og er havnet med en likviditet på 2.082 kroner per indbygger. Det er naturligvis ikke udligningen, som bærer hele skylden for den lave likviditet.

Foto: Pixomar / iStock

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.