Storebæltsbroen får en højteknologisk brandbil

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Korsor.News – Sund & Bælt investerer i en ny specialsprøjte til slukningsarbejde på Storebæltsbroen. Det sker efter flere episoder med lastbilbrande.

Ny specialdesignet brandbil er i stand til at tøjle og slukke lastbilbrande på Storebæltsbroen langt mere effektivt. Den griber bogstaveligt talt opgaven an fra en ny vinkel.

Sammen med brandisolering af hovedkablerne er brandbilen et vigtigt led i at brandsikre Storebæltsbroen. Det skriver Sund & Bælt i en pressemeddelelse.

Lastbilbrande på broer er komplicerede at håndtere

Efter flere episoder med lastbilbrande, senest i juli, har Sund & Bælt investeret i en specialsprøjte til slukningsarbejdet. Den skal være med til at højne sikkerheden for de mange tusind trafikanter, der dagligt bruger broen.

Udstyret med en 14 meter lang bom kan det nye brandkøretøj med en fjernstyret vandkanon sprøjte vand ind fra broens yderside og nå ellers svært tilgængelige og kritiske steder.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Brandbilen kan bekæmpe lastbilbrande langt mere effektiv fra alle vinkler. (Foto: Sund & Bælt).

»En lastbilbrand er en kompliceret størrelse at håndtere på en bro. Dels er det en stopklods for trafikken, som ikke kan ledes en anden vej. Men det handler i høj grad også om at beskytte hængebroens kabler mod brandskader, så vi sikrer, at bæreevnen ikke bliver påvirket,« siger Kim Agersø Nielsen, teknisk chef i Sund & Bælt, og fortsætter:

»Med en brændende lastbil i nødsporet er det svært at komme til med almindeligt brandslukningsudstyr. Den nye sprøjte er bygget til formålet og kan bekæmpe ilden udefra. Den kan dermed sænke temperaturen meget hurtigere, så broens hovedkabler ikke tager skade.«

Muligt at genetablere fremkommeligheden hurtigere

Når den gamle brandbil triller endeligt i garagen, er det efter mere end 20 års tjeneste på Storebæltsbroen. Den bliver afløst af et tilløbsstykke for entusiaster.

Foruden den bevægelige bom med vandkanon har den nye brandbil plads til tre gange så meget vand som sin forgænger, den har et højteknologisk skumanlæg, og den har mulighed for at bjerge biler og mindre varevogne væk – en unik kombination af værktøjer i én sprøjte.

»Det er noget, vi glæder os meget til. Den giver os nogle andre muligheder og værktøjer til brandbekæmpelse og oprydning,« siger Michael Djervad, beredskabschef hos Slagelse Brand og Redning, og fortsætter:

»Sammensætningen af elementer gør, at vi får et væsentligt bedre værktøj, som også kan medvirke til at genetablere fremkommeligheden på broen hurtigere.«

Den nye specialsprøjte er bestilt og forventes leveret i efteråret næste år.

Øverst: Brandslukning er en kompliceret affære på en bro, hvor det kan være svært at kommet til fra ydersiden. (Foto: Sund & Bælt). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.