Iver Huitfeldt i livreddende indsats på kajen i Korsør

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Korsor.News – De tre besætningsmedlemmer fra fregatten Iver Huitfeldt, som var nærmest involveret i at genoplive en chauffør sidste år, er hædret for deres livreddende indsats.

Besætningsmedlemmer fra fregatten Iver Huitfeldt brugte det, som de har lært i Forsvaret, til at redde en mands liv, da han sidste sommer blev fastklemt på kajen i Korsør.

I går blev de tre besætningsmedlemmer, som var nærmest involveret, hædret med et diplom og et legat for deres ekstraordinære indsats, handlekraft og livreddende førstehjælp. Det skriver Steffen Fog fra Forsvarskommandoen i en meddelelse.

Fik Forsvarets Påskønnelse for Ekstraordinær Indsats

Træningen virker, når det gælder. Det er konklusionen, efter tre besætningsmedlemmer reddede en mands liv på kajen på Flådestation Korsør i juni sidste år.

Med lynets hast brugte de, hvad de havde lært, til at frigøre manden fra en lastbils hydrauliske ben, hvor han var fastklemt og genoplivede ham med hjertelungeredning.

I går blev indsatsen anerkendt ved en højtidelighed på fregatten Iver Huitfeldt i Korsør, hvor de pågældende fik Forsvarets Påskønnelse for Ekstraordinær Indsats og et legat fra Den Kongelige Danske Marines Hjælpefond.

Fastklemt bag støttebenet og ikke ved bevidsthed

Kort inden ulykken fik Fregatten Iver Huitfeldt leveret en kølecontainer på kajen på Flådestation Korsør, før fregatten skulle sejle på mission i Hormuz-strædet.

Efter containeren var aflæsset, skulle chaufføren køre lastbilens hydrauliske støtteben ind. Men han kom i klemme bag ved støttebenet, som trykkede ham hen over brystkassen. Chaufføren blev fundet efter få minutter, stadig fastklemt bag støttebenet og ikke ved bevidsthed.

Der blev slået alarm af første besætningsmedlem på stedet, og de tililende fik frigjort chaufføren fra støttebenet og gennemførte livreddende førstehjælp, indtil akutlægen og det civile beredskab ankom til flådestationen og overtog behandlingen. Herefter blev chaufføren fløjet til Rigshospitalet.

Var godt rustet som junior medic til at redde liv

Den klare melding fra personalet og lægerne i akutberedskabet og på Rigshospitalet er, at havde de omkring 20 tililende besætningsmedlemmer og medarbejdere fra Flådestation Korsør ikke resolut trådt til, var chaufføren ikke i live i dag.

Undersøgelserne af ham på Rigshospitalet viste, at han havde været klinisk død, men var blevet genoplivet inden ambulance og helikopter kom frem. Han havde fået klemt hjertet og den ene lunge samt brækket et antal ribben.

»I øjeblikket handlede det bare om at fokusere og bevare overblikket. Bagefter kom så reaktionen, men det blev der heldigvis taget godt hånd om fra Forsvaret for eksempel med psykologbistand,« siger Mads, der er overkonstabel og dæksgast og en af de tre, der modtog anerkendelsen, og fortsætter:

»Jeg følte mig godt rustet til opgaven med den træning, som jeg har modtaget i Forsvaret. Jeg har seks ugers træning som junior medic, og det var det, jeg brugte i opgaven. Det, som jeg udførte på kajen, var præcis magen til det, som vi øver om og om igen ombord.«

Tre besætningsmedlemmer blev hædret for indsatsen

De tre besætningsmedlemmer, som var nærmest involveret i at genoplive chaufføren, blev hædret for deres livreddende indsats i går. De gør normalt tjeneste på fregatten Iver Huitfeldt som junior medics, dæksgast og våbenteknikassistent.

»Det her viser, at det er vigtigt, at vi altid holder vores kompetencer vedlige og træner, træner og træner igen. Man ved aldrig, hvornår det, man har lært, skal bruges. Behovet kan opstå på et splitsekund, som vi ser med eksemplet her. Hvis ikke de her tre besætningsmedlemmer uden tøven var trådt til og havde stolet på deres evner og brugt, hvad de har lært, var chaufføren død,« siger chefen for Søværnskommandoen, kontreadmiral Torben Mikkelsen, og fortsætter:

»Man skal altid være skarp og klar til at træde til. Dét var de tre besætningsmedlemmer, og det kan de i den grad være stolte over. Jeg er også stolt over den slags handlekraft, og de modtager ganske fortjent vores hyldest i dag.«

»Og så skal vi også vi huske på, at selvom det er de tre, der her fremhæves for deres direkte indsats, så var der ganske mange andre, der også var involveret i redningsaktionen. Alle har på deres måde bidraget til, at chaufføren stadig er i live i dag.«

De direkte involverede besætningsmedlemmer gennemgik efterfølgende en psykologisk debriefing. Allerede to dage efter ulykken blev chaufføren udskrevet til lokalt sygehus og derfra til hjemmet.

Øverst: Chefen for Søværnskommandoen, kontreadmiral Torben Mikkelsen taler til de tre modtagere af påskønnelsen. (Foto: Forsvarskommandoen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.