Undervisningsforløb til højtbegavede i 7. klasse

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – »Der er i gennemsnit en højt begavet elev i hver eller i hver anden klasse i den almindelige danske folkeskole. Hvis eleverne ikke får de faglige udfordringer, der svarer til deres særligt gode begavelse, sker der måske det, at de velbegavede elever underpræsterer,« lyder det fra skolechefen.

Som et led i Slagelse Kommunes talentstrategi starter kommunen nu et nyt undervisningsforløb for højtbegavede elever i 7. klasse. Det sker på tværs af folkeskolerne i samarbejde med HTX/HHX ZBC. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Keder sig på grund af manglende udfordringer

Højt begavede elever kan ofte blive en overset gruppe i skolen, da eleverne ikke nødvendigvis får de faglige udfordringer, som de har behov for i forhold til deres begavelse. De keder sig måske endda på grund af manglende faglige udfordringer.

Derfor starter Slagelse Kommune som et led i sin talentstrategi et nyt undervisningsforløb for højtbegavede elever i 7. klasse på tværs af kommunens folkeskoler i samarbejde med HTX/HHX ZBC i Slagelse.

Mødes seks gange for at få faglige udfordringer

17 elever på tværs af skolerne i Slagelse Kommune er tilmeldt et nyt undervisningsforløb for højtbegavede elever i 7. klasse. Her rykker de ud af folkeskolens vante rammer og får i stedet undervisning hos HTX/HHX i løbet af første halvdel af 2022.

Eleverne kan se frem til at mødes seks gange og få faglige udfordringer inden for fysik, matematik, engelsk, international økonomi, psykologi samt identitet og sociale medier. Derudover vil forløbet starte ud med et socialt arrangement med en astronomi-camp på Brorfelde, så eleverne kan lære hinanden at kende og skabe nye sociale netværk.

Styrker de sociale netværk blandt højtbegavede

Målet med undervisningsforløbet er blandt andet at styrke de sociale netværk blandt højtbegavede elever og give dem intensive læringsforløb og særligt tilrettelagt undervisning, så de får nye faglige udfordringer.
Velbegavede elever risikerer at underpræstere

»Der er i gennemsnit en højt begavet elev i hver eller i hver anden klasse i den almindelige danske folkeskole. Hvis eleverne ikke får de faglige udfordringer, der svarer til deres særligt gode begavelse, sker der måske det, at de velbegavede elever underpræsterer og ikke viser eller bruger deres særligt gode begavelse,« siger Dorthe Christiansen, der er skolechef i Slagelse Kommune, og fortsætter:

»Derfor har vi lavet et nyt undervisningsforløb i samarbejde med HTX/HHX ZBC, så vi kan styrke de højtbegavede elevers læring og deres udviklingspotentiale. Vi har desuden igangsat en udviklingsproces for at øge viden og sikre kompetencerne på folkeskolerne, så eleverne opdages så tidligt som muligt via screening for højtbegavelse.«

Flere skal have mod på en ungdomsuddannelse

»Vi ønsker at styrke og udfordre elevernes faglighed og interesse for undervisningen i folkeskolen, så flere elever efterfølgende får mod på og lyst til at tage en videregående uddannelse. Gennem samarbejdet kan vi som gymnasial ungdomsuddannelse være med til at løfte undervisningen til et højere fagligt niveau, og dermed får eleverne en smagsprøve på, hvad de kan arbejde videre med, når de fortsætter hos os eller en tilsvarende gymnasial ungdomsuddannelse,« siger Niels-Erik Hybholt, der er rektor på ZBC Slagelse.

Elever og forældre mødes onsdag den 9. februar 2022 kl. 17.00-18.30 på HTX/HHX ZBC til et introducerende møde samt information omkring etablering af et elevnetværk og et forældrenetværk, så både elever og forældre kan understøtte og sparre med hinanden på tværs af skolerne.

Som en del af forløbet er der desuden arrangeret et foredrag om det at være højtbegavet i samarbejde med Gifted Institute for både forældre, elever, deres lærere og ledelser fra folkeskolerne samt undervisere og ledelsen fra HTX/HHX ZBC.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Metamorworks / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.