Slagelse vinder KL’s forebyggelsespris

Slagelse.News – »Det er en stor fornøjelse at uddele prisen til en kommune, der viser vejen for, hvordan vi i sundhedsvæsenet i langt højere grad kan skræddersy vores indsats over de mange danskere, der lever med en kronisk sygdom,« lyder det fra Kommunernes Landsforening.

Hvordan opsporer man sårbare og kronisk syge ældre borgere, der har behov for en differentieret indsats? Det har Slagelse Kommune leveret svaret på, og derfor modtog de i dag i KL’s forebyggelsespris 2024. Det skriver KL (Kommunernes Landsforening) i en pressemeddelelse.

Skræddersyet indsats over patienter med kronisk sygdom

Det var Slagelse Kommune, der løb med sejren, da vinderen af KL’s forebyggelsespris 2024 skulle kåres fredag på årets Social- og Sundhedspolitisk Forum i Aalborg.

Slagelse Kommune vandt med indsatsen “WIPP-360”, hvor man kort fortalt via et spørgeskema og en algoritme kan vurdere, hvilke ældre borgere med kronisk sygdom, der har et særligt behov for støtte og motivation til at deltage i et kommunalt forebyggelsestilbud. En indsats, der har været så succesfuld, at flere kommuner siden er hoppet med på vognen og i dag bruger modellen.

WIPP-360 er en digital screenings- og triageringsmodel designet til at målrette forebyggende hjemmebesøg. Projektet har allerede vist sig at forbedre borgervelfærden, reducere omkostningerne og øge arbejdsglæden i flere danske kommuner. Skemaet bag WIPP-360 hjælper med at øge borgernes livskvalitet, optimere ressourceprioritering og sikre betydeligt bedre forebyggende hjemmebesøg.

Prisen blev overrakt af medlem af KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, Pernille Beckmann (V), og hun var da heller ikke sen til at rose initiativet:

»Det er en stor fornøjelse at uddele prisen til en kommune, der viser vejen for, hvordan vi i sundhedsvæsenet i langt højere grad kan skræddersy vores indsats over de mange danskere, der lever med en kronisk sygdom. Slagelse Kommunes indsats er et fremragende eksempel på, hvordan vi i kommunerne i tæt og digital dialog med borgerne kan finde ud af, hvem der selv kan håndtere en stor del af deres kroniske sygdom, og hvem der har brug for mere hjælp og støtte i hverdagen,« sagde hun.

Færre ressourcer og bedre forhold for patienter

Årets pris har haft fokus på, hvordan kommunerne kan bruge digitale løsninger til at differentiere deres forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Et tema, der ligger i direkte forlængelse af de to politiske udspil, som KL har præsenteret sammen med Hjerteforeningen og Gigtforeningen samt Diabetesforeningen og Lungeforeningen.

»Slagelse Kommunes indsats understreger i dén grad, at vi i kommunerne og det nære sundhedsvæsen kan give de mange kronisk syge danskere et tilbud, der tager udgangspunkt i den enkeltes situation, motivation og ønsker. Det er ikke bare godt for den enkelte patient, der kan få et bedre og længere liv med sin sygdom. Det betyder også, at det samlede sundhedsvæsen skal bruge færre ressourcer på dyr sygehusbehandling,« lød det fra Pernille Beckman, der også er borgmester i Greve.

Christopher Trung: »Vi er på rette vej i Slagelse«

»Denne pris er en anerkendelse af det hårde arbejde og den innovation, der er lagt i WIPP-360-projektet. Jeg er meget glad for de positive resultater, som projektet har medført for både vores borgere og medarbejdere. Det er et klart bevis på, at vi er på rette vej i vores bestræbelser på at forbedre forebyggelsen i vores kommune,« lyder det fra byrådsmedlem Christopher Trung (løsgænger), der er medlem af Sundhedsudvalget i Slagelse Kommune.

KL’s Forebyggelsespris blev indført i 2019 af KL’s Sundheds- og Ældreudvalg. Foruden Slagelse Kommune bestod årets finalefelt af Aabenraa og Aalborg Kommune.

Øverst: KL’s forebyggelsespris 2024. (Foto: Christopher Trung / Skærmbillede / Facebook). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/a5fv