Netstof.dk fra Slagelse indstillet til europæisk pris

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Slagelse.News – »Netstof.dk er innovativ, fordi det er en digital rådgivningsplatform, som møder de unge på deres præmisser og gør det muligt for dem at søge hjælp, sparring og rådgivning på en tidlig og ukompliceret måde hos fagfolk og ligesindede,« siger Det Kriminalpræventive Råd.

Det Kriminalpræventive Råd indstiller den digitale stofrådgivning, Netstof.dk, til den europæiske prisoverrækkelse ECPA.

Netstof.dk drives af Rusmiddelcenter Slagelse og Center for Digital Pædagogik. Det skriver Det Kriminalpræventive Råd i en pressemeddelelse.

Mulighed for at søge hjælp, sparring og rådgivning

Det bliver den digitale rusmiddelrådgivningsplatform Netstof.dk, som til december bliver det danske bud på en vinder af ECPA-prisen for kriminalitetsforebyggende indsatser i hele Europa.

Prisoverrækkelsen “European Crime Prevention Award” finder sted i den finske hovedstad Helsinki torsdag den 12. december 2019.

»Netstof.dk er innovativ, fordi det er en digital rådgivningsplatform, som møder de unge på deres præmisser og gør det muligt for dem at søge hjælp, sparring og rådgivning på en tidlig og ukompliceret måde hos fagfolk og ligesindede,« siger Christina Hviid, forebyggelseschef ved Det Kriminalpræventive Råd og fortsætter:

»Derfor er vi glade for at indstille Netstof.dk til ECPA-prisen, som er en af de største europæiske priser for projekter, der bidrager til at forebygge kriminalitet. Vi håber, at Netstof.dk kan inspirere andre europæiske lande til at gøre det samme.«

Få hjælp af en psykolog, læge og rusmiddelekspert

Netstof.dk er en hjemmeside, som drives af Rusmiddelcenter Slagelse og Center for Digital Pædagogik, hvor unge kan få viden og rådgivning om stoffer.

På Netstof.dk kan de unge bladre i et online leksikon og helt anonymt skrive til sidens brevkasser, hvor de kan få hjælp og råd hos en psykolog, læge og rusmiddelekspert, som sidder klar til at svare. Siden har også en ung-til-ung-chat, hvor unge kan lufte bekymringer og søge hjælp hos andre unge med lignende erfaringer.

Læs også: Tips om brug af stoffet MDMA på Netstof.dk fra Slagelse.

Platformen har 34 medlemskommuner, der sikrer driften og en bred forankring i hele landet. Til gengæld for støtten får relevante fagpersoner i medlemskommunerne opkvalificering inden for digital rådgivning og støtte til unge.

Anonym rådgivning giver hurtigere hjælp for de unge

At de unge på Netstof.dk kan være anonyme, når de lufter deres bekymringer om oplevelser med stoffer, gør en enorm forskel for brugerne af hjemmesiden.

Unge underdriver alt for ofte deres udfordringer og bekymringer, når de sidder over en fysisk fagperson, fortæller Karen Hatt Olsen, projektleder for Netstof.dk ved Slagelse Rusmiddelcenter, men på Netstof.dk kan de unge tale frit.

»På Netstof.dk kan de unge helt diskret søge hjælp og vejledning om deres brug af stoffer, og derfor går de meget hurtigere ind i det, åbner sig op og lufter deres bekymringer på en direkte og ærlig måde. Det betyder, at de hurtigere får hjælp, fordi de opsøger den på et tidligere tidspunkt, end hvis der kun fandtes de fysiske rådgivninger,« siger Karen Hatt Olsen.

Både brevkasserne og ung-til-ung-chatten er åbne, så alle kan læse med. Unge behøver ikke nødvendigvis selv at oprette et spørgsmål for at få svar på de tanker, de måske selv tumler med.

»En styrke ved Netstof.dk er, at man både kan søge vejledning hos fagfolk og hos ligesindede unge. Nogle gange er det lige netop et råd fra en anden ung, som har været gennem det samme, der rammer plet og går ind. For nogle unge rummer ung-til-ung-dialogen en troværdighed og autenticitet, som fagfolk ikke altid helt kan matche,« siger projektleder Karen Hatt Olsen.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Ohurtsov / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.