Markant færre indbrud i årets første måneder

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Slagelse.News – Corona-krisen er formentlig en del af forklaringen på de færre indbrud, da folk er langt mere hjemme. Nu skal samfundet gradvist genåbnes. Derfor er der brug for flere nabohjælpere.

Antallet af anmeldte indbrud i private hjem er faldet markant i årets første måneder. Corona-epidemien er formentlig en del af forklaringen. Danskerne er langt mere hjemme, og det gør livet surt for indbrudstyve.

Nu skal vi forberede os på, at samfundet gradvist genåbnes, og fortsætter vi med at gøre en fælles indsats, er det muligt at fastholde tendensen med fald i indbrudstallene, lyder vurderingen fra Bo trygt.

Corona-krisen har gjort livet surt for indbrudstyvene

I første kvartal 2020 blev der på landsplan anmeldt 5.496 indbrud i private hjem. Det svarer til et fald på 16 procent i forhold til første kvartal sidste år. Faktisk er faldet helt oppe på 18,7 procent her i regionen.

I 2019 havde Danmark det laveste antal indbrud i mere end tredive år, og tendensen med færre indbrud fortsætter i starten af 2020 og forstærkes efter alt at dømme af corona-epidemien, oplyser Bo trygt.

(Kilde: Bo trygt).

Her i Slagelse Kommune er antallet af indbrud faldet fra 140 i første kvartal sidste år til 67 i år. Dog var antallet 66 i 2018.

Bo trygt arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

»Det at mange har været mere hjemme end normalt, har gjort livet surt for indbrudstyvene. Ifølge politiet har nogle af de mest indbrudsplagede områder endda oplevet døgn uden indbrud,« siger Britt Wendelboe, der er programleder i Bo trygt, og fortsætter:

»Nu bør vi forberede os på en mere almindelig hverdag. For fortsat at holde tyvene væk kan vi derfor med fordel indbrudssikre boligen. Der er også brug for, at endnu flere end i dag bliver aktive nabohjælpere.«

»Gode naborelationer er med til at give god Nabohjælp«

Siden Danmark lukkede ned den 11. marts, har mange danskere holdt sig hjemme det meste af døgnet. Vi er mere i haven, vores biler er parkeret ved huset, og der er liv i nabolaget.

Samtidig har vi set mange eksempler på godt naboskab, hvor vi har hjulpet hinanden i den her meget særlige situation, og det kan vi tage med os, når Danmark åbner mere op igen, siger Britt Wendelboe.

»Gode naborelationer er med til at give god Nabohjælp. Og god Nabohjælp er, når vi hjælper hinanden, og når vakse naboer er synlige i nabolaget og fortæller hinanden, hvis noget vækker mistanke, eller der har været indbrud. Det handler om at signalere, at her er der altid nogen hjemme, som holder øje,« siger Sarah Risbøl Jacobsen, der er kommunikationskonsulent i Nabohjælp, og fortsætter:

»Nabohjælp har udviklet en app, hvor man kan arrangere feriehjælp og dele viden om indbrud og mistænkelig adfærd. 160.000 danskere har allerede taget appen i brug, og antallet af indbrud kan få endnu et nøk nedad, hvis flere tager appen til sig.«

Gennemgå dit hus med tyvens øjne

Mens mange danskere fortsat er mere hjemme end vanligt og bruger ekstra tid på at vedligeholde hus og have, kan det samtidig være en god idé at indbrudssikre huset, lyder opfordringen fra Bo trygt.

»Man kan med fordel gennemgå sit hus med tyvens øjne. Har din bolig for eksempel dårlige låse eller gamle vinduer, skal de måske udskiftes. Måske kan du sætte udendørs lys op eller trimme hækken, så indbrudstyve nemmere bliver set af naboerne,« siger programleder Britt Wendelboe.

Bo trygt og Rigspolitiets vigtigste råd mod indbrud:

  1. Vær en god nabohjælper
  2. Tænd lys ude, og trim hækken
  3. Gør det svært at bryde ind
  4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
  5. Ring 114 ved mistanke om indbrud.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Bo trygt). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.