Kulturelle partnerskaber på skoleskemaet

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Slagelse.News – Trelleborg, Slagelse Bibliotekerne, Museum Vestsjælland, Gerlev Legepark, Forsorgsmuseet, Panzermuseet og Forfatterskolen er allerede blandt partnerne.

Eleverne på skoler rundt om i kommunen kan blandt andet glæde sig til forløb med kendte danske forfattere og besøg på kulturinstitutioner. Det skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

Lokalsamfundets kultur-, fritids- og erhvervsliv

Åben skole kom som en del af folkeskolereformen og handler om, at skolerne skal samarbejde med blandt andet lokalsamfundets kultur-, fritids- og erhvervsliv.

Slagelse Kommune har afsat 1 millioner kroner til åben skole og heraf 300.000 kroner til partnerskaber med lokale kulturaktører.

Derfor kan eleverne på skoler rundt om i kommunen glæde blandt andet sig til kommende samarbejder med kulturlivet, hvor både forløb med kendte danske forfattere og de omkringliggende kulturinstitutioner kan komme på skoleskemaet.

Mere kultur på skoleskemaet i Slagelse Kommune

Med folkeskolereformen blev skolerne forpligtet på åben skole, hvilket vil sige, at inddrage og samarbejde med det omgivende samfund.

Samarbejdet skal bidrage til at skabe variation i skoledagen og differentiere undervisningen, så eleverne får et større kendskab til samfund og foreningsliv og lærer mere. Som en del af Åben skole kan eleverne i Slagelse Kommune nu se frem til, endnu mere kultur på skoleskemaet.

Det kan for eksempel være i form af partnerskabsaftaler med museer og forfatterforløb med Marianne Iben Hansen og Kenneth Bøgh Andersen.

»Partnerskaberne vil gøre det nemmere for skolerne at åbne skolen for omverdenen, udvikle nye læringsmiljøer og ikke mindst få relevante undervisningstilbud,« siger Jette Bruun Eriksen, der er skolekonsulent i Slagelse Kommune, og fortsætter:

»Den erfaring har vi allerede fra de velfungerende partnerskaber med foreningslivet. Ligeledes er det efterhånden veldokumenteret, at når børn beskæftiger sig med kunst og kultur, så opstår der overførsel af viden til andre kompetenceområder, og vi håber, at skolerne på denne måde bliver endnu mere inspireret til at pakke den åbne skole ud. Derfor glæder vi os til at kunne tilbyde skolerne flere praksisnære forløb, som tager udgangspunkt i kulturen.«

Kobler teori og praksis sammen på en ny måde

Alle partnerskabsforløbene kommer til at ligge på den fælles portal Skolenivirkeligheden.dk, hvor den enkelte skole, så selv kan vælge, hvilke forløb de ønsker at booke afhængigt af årsplaner med videre.

Blandt partnerskaberne er indtil videre Trelleborg, Slagelse Bibliotekerne, Museum Vestsjælland, Gerlev Legepark, Forsorgsmuseet, Panzermuseet og Forfatterskolen.

Desuden samarbejdes med CFU Absalon omkring enkelte forløb, således at undervisningstilbuddet appellerer direkte til skolerne.

»Partnerskaberne er en god mulighed for at koble teori og praksis på en anden måde end eleverne måske ellers er vant til,« siger Helle Blak (løsgænger), der er formand for Børne- og Ungeudvalget, og fortsætter:

»Jeg håber, at både lærere og elever vil se forløbene som et spændende supplement, der kan give undervisningen et ekstra lag af autenticitet, større variation og måske også bedre trivsel for eleverne, når skoledagen og de vante rammer brydes for en stund.«

Partnerskaberne vil blive gennemført, så snart corona-restriktionerne gør det muligt.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Slagelse Kommune). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.