Artiklen er opdateret for 1 år siden.
Slagelse.News – »Det er et rigtig godt tiltag. Jeg havde en følelse af, at energirådgiveren, som kom ud til mig, gjorde det for at hjælpe mig, og ikke fordi han skulle sælge et eller andet,« lyder det fra den tilfredse borger i Slagelse Kommune.
Sidste år fik godt 200 husejere besøg af en energirådgiver fra Energitjek Slagelse, der gennemgik huset. Johnny Christensen fra Slagelse var en af dem, som benyttede sig af ordningen. Det skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.
Energirådgiveren kom ikke for at sælge noget
Skal jeg vente på fjernvarmen eller er det nu, jeg skal skifte gasfyret ud med en varmepumpe? Det spørgsmål tumlede Johnny Christensen med, og samtidig gik han med tanker om at få fotograferet sit hus med et termokamera for at afsløre et eventuelt varmetab.
Det var baggrunden for, at han sidste forår bestilte en gratis gennemgang af sit hus hos Energitjek Slagelse, som er et tilbud til alle borgere i Slagelse Kommune. Tilbuddet betyder, at husejere kan få en energirådgiver til at gennemgå huset fra kælder til kvist for at se, hvor der er mulighed for at spare på energien. 90 procent af dem, som benytter sig af tilbuddet, er tilfredse, viser en tilfredsundersøgelse. En af dem er så Johnny Christensen.
»Det er et rigtig godt tiltag. Jeg havde en følelse af, at energirådgiveren, som kom ud til mig, gjorde det for at hjælpe mig, og ikke fordi han skulle sælge et eller andet. Han sagde ikke, at han syntes, jeg skulle vælge fjernvarme. Han fortalte bare, hvordan tallene så ud, og så kan jeg selv tage stilling til, hvad jeg synes,« fortæller Johnny Christensen fra Slagelse.
Miljøet bliver skånet for godt 280 tons CO2
Cirka 200 husejere gjorde sidste år som Johnny Christensen. De fik Energitjek Slagelse til at gennemgå deres hus for at se, om der var muligheder for at finde besparelser. Og hvis de har fulgt de mange gode råd, som energirådgiverne gav husejerne, har det samlet sparet miljøet for 280 tons CO2 og nedbragt energiforbruget i Slagelse Kommune med det, der svarer til 61 husstandes årlige forbrug af energi.
»Det er typisk isolering af loftet og ved at skifte varmekilden, at de fleste, vi besøger, kan spare på energien. Det sidste er der også mange, der spørger til. Folk er ofte i tvivl, om de skal skifte til varmepumpe, vente på fjernvarmen eller vælge noget helt tredje,« siger energirådgiver Janek Wismann fra Energitjek Slagelse.
Beholder gasfyret og venter med varmepumpe
Johnny Christensen købte sit hus på Havretoften i 2004. Dengang blev det 250 kvadratmeter store hus gennemrenoveret, og igennem årene har han også selv investeret i at forbedre husets energiforbrug – blandt andet i solfangere til at varme vandet op. Derfor viste gennemgangen af huset også, at hans energiforbrug ligger lavt i forhold til, hvad man kan forvente af så stort et hus. Men der var en utæthed ved en loftslem, som han fik anbefalet at få efterisoleret.
»Det er blevet lavet nu, og så blev jeg også bekræftet i, at det ikke kan betale sig at skifte gasfyret ud med en varmepumpe. Jeg var lidt i tvivl om, hvad det betød i kroner og øre, hvis jeg investerede i en varmepumpe. Men det kan bedst betale sig at fortsætte med gasfyret, indtil fjernvarmen kommer. Nu har jeg ro i sindet, for jeg blev bekræftet i, at jeg har gjort de rigtige ting,« siger Johnny Christensen.
Fakta om Energitjek Slagelse og det gratis tilbud
- Energitjek Slagelse er et gratis tilbud til borgere i Slagelse Kommune.
- Energitjek Slagelse er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og Envafors (tidligere SK Forsyning)
- Et energitjek er en gennemgang af huset – fra kælder til kvist
- Energitjek Slagelses vejledere kommer på besøg og gennemgår boligen – tjekker isolering, undersøger om vinduerne er tætte og så videre. Herefter får husejeren et notat, som beskriver, hvor det vil give mest mening at renovere/energioptimere
- Læs mere om energitjek-slagelse.dk.
Øverst: Johnny Christensen. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.