Efteruddannelse kan skærme mod arbejdsløshed

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – Medlemmer af PensionDanmark kan logge ind på en hjemmeside for at få et langt bedre overblik over, hvilke af flere tusinde kurser, der er relevante for dem.

Borgere i Slagelse Kommune med ingen eller kortere videregående uddannelse er i særlig risikozonen for at miste deres nuværende job. Samtidig er det dem, der efteruddanner sig mindst.

En ny digital løsning gør det mere overskueligt at tage de afgørende kurser. Det skriver PensionDanmark i en pressemeddelelse.

Langt færre i kommunen opkvalificerer sig på AMU-kurser

Under 3.000 borgere fra Slagelse Kommune styrkede sidste år deres muligheder for beskæftigelse eller højere løn ved at opkvalificere sig på AMU-kurser. Det udgør et betragteligt fald fra næsten 6.400 deltagere på et eller flere kurser tilbage i 2010.

Den udvikling vil man gerne modarbejde i PensionDanmark, hvor man som administrator af en række uddannelsesfonde har udviklet et nyt efteruddannelsessite, der gør det langt mere overskueligt og motiverende at styrke sit kandidatur på arbejdsmarkedet.

»Fremtidens arbejdsmarked stiller store krav til, at især danskere med kortere uddannelse udvikler og opkvalificerer sig. Også selvom man allerede har et arbejde,« siger adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, og fortsætter:

»Derfor glæder det os på både det enkelte medlems og virksomhedernes vegne, at den indledende interesse for vores nye site har været stor.«

Folk med korte uddannelser tilbageholdende med efteruddannelser

PensionDanmarks medlemmer kan logge ind på det nye site og få et langt bedre overblik over, hvilke af de flere tusinde kurser, der er relevante for netop dem.

Det har cirka 20.000 medlemmer allerede gjort siden lanceringen i foråret 2019. På sitet kan ufaglærte blandt andet også se, hvor længe det vil tage dem at blive faglært for at øge deres jobmuligheder fremadrettet.

Rockwool Fonden står bag en analyse fra oktober 2019, der viser, at unge, ufaglærte danskere udgør en stigende andel af udsatte danskere. Samtidig udfordres de af teknologisk udvikling og øget konkurrence om de ufaglærte jobs fra ikke-vestlige indvandrere.

En analyse fra Tænketanken DEA viser, at især danskere med kortere uddannelse afholder sig fra at styrke deres muligheder gennem efteruddannelse.

Men motivationen for at efteruddanne sig bør være stor uanset, om man er ny på arbejdsmarkedet eller i færd med at slide det sidste sæt arbejdssko, inden man går på pension.

Alle uanset alder bør udnytter mulighederne for efteruddannelse

Fagforbundet 3F opfordrer også til, at medlemmerne udnytter mulighederne for efteruddannelse uanset alder.

»Både ufaglærte og faglærte bliver nødt til at uddanne sig gennem arbejdslivet. PensionDanmark stiller et rigtig godt værktøj til rådighed i den forbindelse. Men det er også vigtigt, at arbejdsgiverne sætter gang i uddannelse,« siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, og fortsætter:

»Mange kortuddannede har af gode grunde svært ved at vurdere, hvilken efteruddannelse, der er relevant. Det ved deres arbejdsgiver, men det kræver, at de forholder sig til det.«

Behovet for opkvalificering gælder dog ikke kun de unge. Analysen fra Tænketanken DEA viser, at en 60-64-årig, der efteruddanner sig, har signifikant større muligheder for fortsat at være i beskæftigelse som 65-årig.

I Dansk Byggeri er man klar over, at arbejdsgiverne også har et ansvar og en klar interesse i, at medarbejderne efteruddanner sig.

»Jeg vil opfordre både virksomheder og medarbejdere til at kigge på de virkelig mange muligheder for efteruddannelse, der er. PensionDanmarks site er godt, når virksomhederne skal planlægge efteruddannelse eksempelvis i vintermånederne, hvor der i en del af branchen er lidt bedre tid,« siger adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Ursula Bach / PensionDanmark). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.