Aktiviteter skal modvirke ensomhed hos ældre

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – Forebyggelses- og Seniorudvalget i Slagelse Kommune har fordelt 300.000 kroner til aktiviteter, som skal være med til at forebygge og modvirke ensomhed blandt ældre borgere.

Fællesspisning, udflugter, cirkusture og foredrag skal modvirke ensomhed blandt ældre. Det skriver Slagelse Kommune.

Ældre borgere er særligt udsatte for ensomhed

Ensomhed kan ramme alle uanset alder. Undersøgelser af befolkningens trivsel viser dog, at ældre borgere er særligt udsatte for at være ensomme og mistrives.

Derfor har Forebyggelses- og Seniorudvalget i Slagelse Kommune netop fordelt 300.000 kroner til aktiviteter, som skal være med til at forebygge og modvirke ensomhed blandt ældre borgere i lokalområderne i kommunen.

Blandt aktiviteterne er blandt andet fællesspisning, udflugter, cirkusture og foredrag, som borgerne kan se frem til i løbet af året.

Nye initiativer og aktiviteter kan være med til at bringe ældre ud af ensomheden. Derfor afsatte Forebyggelses- og Seniorudvalget blandt andet 300.000 kroner af værdighedsmidlerne i budget 2019 til forebyggelse af ensomme ældre i landdistrikterne i kommunen.

Stor interesse fra foreninger, lokalråd med videre

23 lokalråd, foreninger med videre har fået glæde af puljen, som er fordelt ud til en lang række forskellige initiativer og aktiviteter.

»Rigtig mange ældre holder sig i gang og deltager aktivt i aktiviteter og arrangementer rundt om i kommunen. Men der er også en del ældre, som ikke er del af et fællesskab,« siger Unnie L. B. Oldenburg (S), der er næstformand i Forebyggelses- og Seniorudvalget, og fortsætter:

»Formålet med puljen er derfor blandt andet også at få koblet de aktive ældre sammen med de ældre, som sjældent deltager og dermed forebygge, at der sidder ældre alene i deres hjem. Vi er rigtig glade for, at så mange har søgt puljen, og at der har været så stor interesse for både at sætte nye aktiviteter i gang og for at skabe endnu mere synlighed omkring de aktiviteter og arrangementer, som allerede findes.«

Fællesskab kan være vejen ud af ensomhed

Blandt de mange ansøgninger har også fællessang, friluftsliv, fællesspisning, krolf og dans fået tilskud, så der er rig mulighed for at blive del af et fællesskab, som byder på mange fordele og hyggelige stunder.

»Det er ikke farligt at være ensom i en kort periode. Men ensomhed er farligt for helbredet på langt sigt,« siger Ann Sibbern (DF), der er medlem af Forebyggelses- og Seniorudvalget, og fortsætter:

»Vejen ud af ensomhed går ofte gennem fællesskabet, og derfor har vi med puljen ønsket at støtte endnu mere op omkring aktiviteter, så flere ældre kan blive en del af et fællesskab, også selvom man bor i et område, hvor der måske er lidt længere til den nærmeste nabo. Vi er i udvalget rigtig glade for, at vi har fået ansøgninger, som dækker kommunen bredt set heriblandt også øerne.«

Øverst: Blomstergården. (Foto: Slagelse Kommune). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.