AffaldPlus vil lave din flamingo om til letbeton

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – Det kommunale affaldsselskab forventer at kunne genbruge 200 tons flamingo om året, når indsamlingen er etableret på alle genbrugspladser. Allerede nu kan du indlevere din flamingo på genbrugspladsen i Slagelse By.

AffaldPlus er begyndt at indsamle flamingo for sig selv. I første omgang på tre genbrugspladser i Slagelse, Dianalund og Næstved, men i løbet af et års tid på alle genbrugspladser i de seks ejerkommuner.

AffaldPlus har netop indgået aftale med Holbæk-firmaet Galaxe A/S om at aftage flamingo fra genbrugspladserne, så det kan blive genanvendt i produktionen af letbeton-materialet “Thermozell”. Det skriver AffaldPlus i en pressemeddelelse.

Regner med at kunne genbruge 200 tons flamingo

I første omgang bliver der containere til flamingo på genbrugspladserne i Dianalund, Slagelse og Næstved. Men AffaldPlus har i aftalen med Galaxe A/S stillet krav om, at de skal etablere et produktionsanlæg i én af vores ejerkommuner, før flamingo-containere indføres på alle pladserne.

AffaldPlus regner med at kunne genbruge 200 tons flamingo om året, når indsamlingen er etableret på alle genbrugspladser. Antallet af transporter med småt brændbart ventes at falde tilsvarende.

»Vi er meget interesseret i at få genanvendt alle de ressourcer, vi kan,« siger chef for genbrug og udvikling Allan B. Johansen og fortsætter:

»Men samtidig skal vi jo undgå for meget unødig kørsel med vores affald. Derfor giver det rigtig god mening, at Galaxe A/S etablerer sig i vores område. Og så gør det jo heller ikke noget, at vi kan hive nogle arbejdspladser til regionen,« siger Allan B. Johansen.

Letbeton-materialet er både populært og bæredygtigt

Galaxe A/S oplever i øjeblikket en stor efterspørgsel på deres produkt, som er lettere end traditionel beton, lydisolerende og ikke-brandbart. Samtidig er det mere bæredygtigt, fordi grus bliver erstattet af genbrugte og overfladebehandlede flamingokugler.

Derudover kan Thermozell knuses og genanvendes igen, når det engang bliver til affald. På den måde bliver CO2-udslippet og ressourceforbruget af grus reduceret ved, at flamingoen bliver bevaret og levetidsforlænget.

»Lige nu kan vi næsten ikke få nok flamingo til vores produktion,« siger Hans Rasmussen, direktør i GalaxeA/S, og fortsætter:

»Derfor er vi rigtig glade for at kunne aftage flamingo fra AffaldPlus. Og vi glæder os til at kunne udvide vores produktionsfaciliteter på Sjælland.«

Genanvendelse er en gevinst for ejerkommuner og klimaet

I de nye containere kan man aflevere flamingoplader fra indpakning af for eksempel møbler, hårde hvidevarer og transportkasser. Det er et krav, at flamingoen skal være ren, det vil sige uden plast, pap, træ og uden jord og andre rester fra det, som flamingoen har indeholdt.

Hos Galaxe A/S bliver flamingoaffaldet sorteret yderligere – det meste bruges direkte i produktionen af letbeton, mens en mindre del afsættes til en samarbejdspartner, som genanvender flamingo til ny polystyren.

»I aftalen med Galaxe A/S opnår vi en lokal genanvendelse af vores ressourcer – i en cirkulær økonomi og til et efterspurgt, bæredygtigt produkt. Samtidig kan vi reducere vores affaldstransporter, mængden af affald til forbrænding og spare naturlige råstoffer (grus). Det er en gevinst for alle vores ejerkommuner og for klimaet,« siger Allan. B. Johansen.

Øverst: Pressefoto. (Foto: AffaldPlus). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.