Fugleinfluenza i kalkunbesætning I Sønderupsønder

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Skaelskor.News – Døde kalkuner førte til, at Fødevarestyrelsen tog prøver fra en kalkunbesætning ved Sønderupsønder nord for Skælskør. Tirsdag må Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen rykke ud for at aflive hele besætningen.

En kalkunbesætning ved Sønderupsønder nord for Skælskør er ramt af fugleinfluenza. Alle kalkuner i besætningen skal nu aflives. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Besætningen er smittet med højpatogen fugleinfluenza

Et stort antal døde kalkuner førte søndag til, at Fødevarestyrelsen tog prøver fra en kalkunbesætning med 28.000 dyr ved Sønderupsønder, der ligger nord for Skælskør, og sendte dem til analyse hos Statens Serum Institut.

Prøveresultaterne viste sent søndag, at besætningen er smittet med højpatogen fugleinfluenza. Det betyder, at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen tirsdag rykker ud for at aflive hele besætningen. Det sker for at forhindre yderligere smittespredning.

»Det er meget ærgerligt, at vi allerede igen finder fugleinfluenza på dansk jord, men desværre ikke helt uventet nu, hvor de store fugletræk er i gang. Endnu kan vi dog ikke sige noget præcist om smittekilden,« siger Camilla Brasch Andersen, der er kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Den aktuelle fugleinfluenzavariant kan være dødelig for fugle, og kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker, der har tæt kontakt til fjerkræ. På baggrund af de nuværende informationer vurderer Dansk Veterinær Konsortium, at risikoen for smitte til mennesker er lav.

3- og 10-kilometers restriktionszone omkring besætningen

Fødevarestyrelsen har oprettet en 3-kilometers og en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning.

Se om du bor i en zone på: zoner.fvst.dk

Inden for zonerne er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Ejerne af fjerkræ inden for zonerne skal holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle. Alle fjerkræejere i 3 km-zonen skal desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fugleinfluenza er fundet i mere end 50 vilde fugle i Europa

Der er siden september fundet fugleinfluenza i mere end 50 vilde fugle i Europa, herunder i Danmark og vores nabolande. På den baggrund, indfører Fødevarestyrelsen fra mandag den 1. november et landsdækkende krav om, at fjerkræ og andre fugle fangenskab skal lukkes inde eller overdækkes.

Desuden forbydes samlinger og dyrskuer med fjerkræ og andre fugle i fangenskab. Formålet er at forebygge, at vilde fugle spreder smitte til tamfuglene. Fødevarestyrelsen informerer nærmere herom senere.

Siden november sidste år har Fødevarestyrelsen fundet 17 udbrud af fugleinfluenza i store og små besætninger. Tæt ved 200.000 høns, ænder, kalkuner og andre fugle er aflivet for at forhindre yderligere smitte.

Udbruddet ved Sønderupsønder er det første i tamfjerkræ siden 5. juli, hvor 40.000 høns i Sønderjylland blev aflivet. Som konsekvens af det aktuelle udbrud forventer Fødevarestyrelsen, at flere lande uden for EU lukker for import af både danske æg og fjerkræ.

Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på app’en “Fugleinfluenza Tip”.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Luvhotpepper / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.