Nyt forsøg advarer om vejarbejde over bilradioen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Vejdirektoratet tester et nyt varselssystem i uge 42. Det sker på Vestmotorvejen efter frakørsel 34 i retning mod København. Formålet er at få bilister til at sænke farten ved vejarbejde.

»Vejarbejde forude, hastighedsgrænse 80 km i timen.« Denne besked vil bilister på Vestmotorvejen ved Bjæverskov kunne opleve at få i deres radio fra på mandag.

Kort efter frakørsel 34 i retning mod København

Beskeden er et led i et forsøg, som Vejdirektoratet indleder sammen med Syddansk Innovation (SDI)/Warning Systems, hvor bilister lokalt bliver advaret om vejarbejde forude og hastighedsnedsættelse direkte over hver enkelt bilradio.

Hør beskeden på: vejdirektoratet.dk.

Den særlige radiobesked vil alene blive sendt ud til bilister, der nærmer sig et vejarbejde ud for Bjæverskov kort efter frakørsel 34 i retning mod København.

Her er Vejdirektoratet lige nu i gang med at opføre en ny støjskærm på en to kilometer lang strækning ud for et stort boligområde.

Håber, at beskeden får bilister til at sænke farten

Holdet fra SDI, der står bag idéen, håber, at den direkte besked via radioen vil få bilisterne til at sænke farten, når de kører forbi vejarbejdet.

»Ved at varsle bilisterne direkte over bilens radioen, inden de kommer ind på vejarbejdsstrækningen, håber vi naturligvis, at den enkelte bilist vil være særligt opmærksom på farten og respektere den varslede nedsættelse,« siger Jesper Kragh Jørgensen, der er projektleder i SDI.

Beskeden vil afbryde den igangværende radioudsendelse 300-500 meter inden vejarbejdet og vil kun blive givet til bilister, som kører på den berørte strækning. Derefter skifter radioen automatisk tilbage til den oprindelige kanal.

Automatisk melding via et lokalt radiosignal

»Beskeden lyder stort set som en almindelig trafikmelding over radioen, men udsendes automatisk og helt lokalt via et radiosignal ved selve vejarbejdet,« siger Jesper Kragh Jørgensen.

Forsøget løber i efterårsferien fra mandag den 14. oktober 2019 og ugen ud. I forbindelse med forsøget vil man måle farten på den samlede trafik forbi vejarbejdet og sammenligne det med målinger af farten, før forsøget gik i gang.

Forsøget sker i et samarbejde mellem Vejdirektoratet og SDI/Warning Systems, der er en del af Syddansk Universitet. Warning Systems står bag udviklingen af sikringsudstyret til vejarbejde og til udrykningskørsel – SafeTrack – der kan sende lokale trafikmeddelelser til bilisterne i god tid.

Øverst: Illustration. (Foto: Vejdirektoratet). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.