Guide til spiselige planter fra naturen

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Zand.News – Ny guide viser både borgere og fødevarevirksomheder, hvilke vilde planter fra den danske natur man kan sætte på menukortet.

Hvis man har gang i gryderne og vil tilsætte lidt bibernelle, fuglegræs eller gederams, så kan man med en ny guide nu tjekke, om de vilde planter er sikre at bruge i maden.

Populært med vilde planter på menuen

Det er blevet populært at sætte vilde planter på menuen og at udvikle nye, spændende produkter med vilde planter. Det kan dog være svært at vide hvilke planter, der sikkert og lovligt kan bruges i maden, og hvilke der kan give eksempelvis dårlig mave eller forøget risiko for kræft på længere sigt.

Giftlinjen har de seneste 10 år oplevet en væsentlig stigning i antallet af henvendelser vedrørende personer, der har spist giftige planter, svampe og bær. Der er desuden en tendens til, at forgiftningstilfældene er blevet alvorligere, da folk ikke længere blot smager på et enkelt bær eller blad, men tilbereder hele måltider.

Nu bliver det nemmere at se, hvilke planter man kan eksperimentere med og hvilke planter, man skal holde sig fra. Den nye guide indeholder 50 planter, som alle er risikovurderede af DTU og vurderet i forhold til, om der kræves en særlig EU-godkendelse, inden de må sælges til kunderne.

Kreativiteten er stor i dansk gastronomi

Plantelisten lanceres i forlængelse af Fødevareforlig 4, hvor en af indsatserne er en kommende småskalapakke. Den skal indeholde en række nye tiltag og initiativer, der skal gøre livet nemmere for de små fødevarevirksomheder.

»Kreativiteten er stor i dansk gastronomi, og det skal være nemt for fødevarevirksomheder og restauranter at eksperimentere og finde på nye fødevarer og retter. Derfor glæder det mig, at vi i dag kan lancere plantelisten, der er tænkt som en hjælp til alle de danske kokke, produktudviklere og små innovative fødevarevirksomheder, som leger med maden og udvikler nye gastronomiske oplevelser,« siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Plantelisten kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor man kan se hvilke planter, der er vurderet sikre at bruge, og hvilke der frarådes.

De 50 planter er udvalgt blandt andet på baggrund af, hvad Fødevarestyrelsen i en tidligere kortlægningskampagne har set brugt på restauranter og fødevarevirksomheder.

Se listen til private på: foedevarestyrelsen.dk (klik annuller, hvis den beder om password).


Genrefoto: jwvein / Pixabay.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.