Vigtige ting at huske ved et boligkøb

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Efteråret er en kærkommen lejlighed til at gøre sig klar til næste års boligjagt, men hvordan bærer man sig ad?

Tips og livsstilsstof (Slagelse Media) Mange kigger efter og køber bolig i foråret, men efteråret er en kærkommen lejlighed til at gøre sig klar til næste års boligjagt. Her er nogle gode råd, som du kan tage med dig, hvis du vil investere i en ny bolig.

Boligmarkedet i Slagelse Kommune og omegn

Huspriserne i Slagelse var i midten af 2019 på vej op igen efter at have ramt et dyk i slutningen af 2018.

Særligt ramt var fritidshuse, hvis kvadratmeterpris i gennemsnit lå på 15.685 kroner i andet kvartal i 2018, og dykkede til 12.491 kroner fjerde kvartal i 2018.

Det giver umiddelbart et lidt større rådighedsbeløb, hvis man allerede ejer et hus i Slagelse Kommune, som man vil bytte ud med noget større og nyere.

Selve jagten kaster ofte gode oplevelser af sig

Det er altid hyggeligt at gå på boligjagt, og en god tur i det område, som man overvejer, kaster ofte nogle gode oplevelser af sig. Men der findes også en lang række online-tjenester, som viser boliger til salg og priserne på disse.

Der kan man også finde informationer om de specifikke boliger såsom størrelse på hus og grund, energimærke, liggetid og meget andet, som fortæller mere om huset, end en kigger fra fortovet kaster af sig.

I bedste Pokemon Go-stil kan man sagtens kombinere de to og dermed få endnu en smart boligjagt ud af det.

Hjælp til dialogen med banken under processen

Det er sjældent, at man kommer udenom en tur i banken i forbindelse med et boligkøb. Hvis man ikke er en loyal bankkunde, kan man sagtens gå på jagt mellem de forskellige banker, for at finde det bedste og det billigste lån. Mange gange kan man få nogle gode tilbud, som øger rådighedsbeløbet.

Banken er en fast bestanddel af bolighandlen, og hvis man ikke er den store haj til økonomi, kan man købe sig til hjælp hos boligadvokater #zandguide, der kan tage sig af dialogen med banken under hele processen.

Har man brug for mere hjælp, kan man også overveje en decideret køberrådgivning.

Bud og forhandling samt forventningsafstemning

Når man har fået godkendt et lån hos banken, har man både et beløb at gå ud fra og en forventningsafstemning til ens fremtidige økonomi. Det kan man bruge til at gå i gang med selve forhandlingen om den ønskede bolig.

Det er bare vigtigt at huske, at økonomien ikke nødvendigvis kan bruges som en grund til at presse prisen ned. Der er altid andre, der kan byde mere, og måske kan man finde en anden bank, der vil låne en mere.

Buddet skal både afspejle den økonomiske realitet, og så selvfølgelig også selve huset, dets egenskaber samt eventuelle fejl og mangler. Forhandlingerne om husets pris kan være barske, men man bør altid sørge for at bevare en god og rolig tone.

Tilstandsrapport og måske en byggesagkyndig

Der knytter sig en lang række dokumenter til huset, og tilstandsrapporter er nogle af dem. Her får man informationer om den stand huset er i, og om der er nogle fejl og mangler, der bør udbedres.

Er man ikke helt sikker på, at de krævede tilstandsrapporter er tilstrækkelige, kan man få en uvildig byggesagkyndig til at kigge huset yderligere igennem.

Læs dokumenterne – også selvom du ikke forstår alt

Selvom man ikke nødvendigvis kommer til at skulle bruge alle informationer, er det vigtigt at man i det mindste har gennemgået alle dokumenter, der er i forbindelse med en bolighandel.

Måske forstår man ikke alt, der står i dokumenterne, men man har bedre mulighed for at fange og gøre noget ved uoverensstemmelser, end hvis man ikke bruger tid på at kigge i papirerne.

Så er det bare at kigge efter drømmeboligen. Den findes derude – hvis du da ikke allerede bor i den.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Pressefoto). Bureau/red.

I samarbejde med
Bureau Kronberg

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.