Gratis energitjek fører til store gevinster

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Få et gratis Energitjek, så du kan spare penge på din varmeregning og få et bedre indeklima. Samtidig bliver dit hus mere værd på boligmarkedet. Sådan har Slagelse Kommune og SK Forsynings tilbud lydt i fire år, og det fortsætter året ud.

Siden 2014 har SK Forsynings energirådgivere foretaget gratis energitjek i 829 boliger i Slagelse Kommune, og de har fundet mange besparelser.

Det er på både varmeregningen og klimakontoen, at tilbuddet har givet store gevinster. Borgerne har sparet cirka 450 tons CO2 svarende til 1,9 millioner kilowatt-timer ved enten at skifte varmekilde, at udskifte vinduer eller få efterisoleret huset.

Skiftede oliefyret ud med varmepumpe og LED

En af dem, der har fået gratis rådgivning, er Arne Hansen fra Korsør. Han fik besøg af en energirådgiver fra SK Forsyning, efter at han havde været forbi Energitjek-messen i Skælskør i oktober 2017.

Arne, der er pensioneret murer, havde en gammel olietank, der skulle sløjfes. Derfor gik han med tanker om, hvad han skulle gøre i stedet for at varme huset op med sit oliefyr:

»Det er godt at få et Energitjek – de er jo skolet til at fortælle, hvad man kan og ikke kan. Som håndværker har jeg en idé om, hvad der skal gøres, men for dem, som ikke er, er det en stor hjælp,« fortæller Arne om sin oplevelse med Energitjek.

Energirådgiver Flemming Petersen fra Energitjek Slagelse kom ud med sit infrarøde kamera og gennemgik huset, hvor de fandt nogle utætheder. Senere sendte han Arne nogle konkrete anbefalinger til efterisolering og en ny energiløsning.

Nu står der en varmepumpe uden for huset, som leverer varme til husets radiatorer. Arne og hans hustru, Karin, har også installeret LED-pærer flere steder i huset efter Flemmings besøg.

Arne mener, at Energitjek Slagelse er en god og seriøs ordning med sin uvildige rådgivning – og ikke kun til de tekniske løsninger.

»Vi har desuden fået god vejledning i forhold til, hvilke nogle tilskud, vi kunne få. Blandt andet solgte vi det gamle oliefyr og har også opdaget muligheden for at få fradrag for vores energirenoveringer,« fortæller Arne.

Besparelser på 1,9 millioner kWh i 2014-2016

»For mig er det eneste, der gælder, at der bliver sparet noget energi. Jeg skal ikke ud og sælge noget,« fortæller Energitjeks Flemming Petersen.

Og energi er der blevet sparet gennem ordningen. I ordningens første periode fra 2014-2016 sparede Energitjeks boligejere cirka 1,9 millioner kWh på deres energiforbrug.

Typisk går der et år fra Energitjekket er lavet, til borgerne evt. investerer i en ny varmekilde eller energirenoverer deres hus. Derfor er der ikke tal på, hvor store besparelser Energitjek har ført til de sidste to år. Men der er gennemført foreløbigt 286 energitjek siden starten af 2017, og SK Forsyning har modtaget endnu flere henvendelser fra borgere.

Det er ikke altid, at det giver mening at lave et energitjek i nyere boliger. Her giver Flemming og hans kollegaer i stedet borgerne gode, gratis råd til, hvordan de kan spare på regningen ved at ændre vaner.

Det lokale erhvervsliv har også haft gavn af borgernes indsats og investeringer; i Energitjeks to første leveår blev der skabt jobs, der svarer til fuldtidsarbejde i et år til 40-45 mennesker.

En anden motivation for at skifte oliefyret var at gøre huset lettere at sælge en dag.

Det et rigtig godt tilbud til kommunens borgere

Energitjek Slagelse er et samarbejde mellem SK Forsyning A/S og Slagelse Kommune, som skal skabe flere grønne jobs og give vækst i det lokale erhvervsliv. Tilbuddet skal nedbringe CO2-udledningen og mindske den mængde energi, der bliver brugt i de private boliger i kommunen.

Formand for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, Jørgen Grüner, er glad for ordningen:

»Jeg er glad for at se, at så mange borgere har taget imod tilbuddet om et Energitjek. Det er et rigtig godt tilbud til kommunens borgere. Og ordningen er en vigtig del af kommunens arbejde for at reducere CO2-udledningen,« siger Jørgen Grüner.

Slagelse Kommune er forpligtet til at mindske udledningen af CO2 med 2 procent hvert år og SK Forsyning er forpligtet til at mindske sit salg af energi. Samarbejdet startede i 2013, og tilbuddet om et gratis Energitjek løber indtil videre frem til slutningen af året.

Du kan bestille et gratis energitjek på: energitjek-slagelse.dk.


Foto: Slagelse Kommune.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.