Fem tips til at lave stærke passwords

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Zand.News – 50 millioner Facebook-brugere blev ramt af en sikkerhedsbrist, og derfor kan det være tid til at udskifte dit password. Her får du fem tips til stærke passwords, som er lette at huske.

Tirsdag den 25. september 2018 opdagede Facebook en sikkerhedsfejl, der angiveligt var blevet udnyttet af hackere. Denne sikkerhedsbrist berørte næsten 50 millioner Facebook-brugere.

Facebook valgte at logge 90 millioner brugere ud, og måske var du en af dem. I sådan en situation er det en god ide at skifte password.

Hvordan kan man huske et password?

De fleste er klar over, at et godt password både skal indeholde store og små bogstaver, tal og specialtegn. Disse tegn skal desuden helst noteres i vilkårlig rækkefølge.

Problemet er blot, at disse passwords kan være vanskelige at huske. Derfor ender vi ofte med simple og usikre passwords.

Netkablet.dk har sammensat fem tips, der hjælper dig til at lave stærke passwords, som du også kan huske.

Lav en simpel sætning om til en talrække

Vælg en simpel sætning og noter antal bogstaver i hvert ord som en talrække.

Det betyder, at sætningen “jeg elsker at svømme” blive til talrækken 3-6-2-6. En helt tilfældig talrække, som passer godt til passwords.

De visuelle kan bedre huske en lille historie

Nogle af os har lettere ved at huske billeder end bogstaver og tegn. Det kan udnyttes ved at memorere en lille historie.

Et password som for eksempel “R2FF30kmtB” kan huskes med den lille historie: “Jeg kører på Ring 2 i min Ford Focus med 30 km/t over et højt Bump.”

En anden mulighed er at følge et mønster

En anden huskemetode, der også benyttes af visse betalingskortudstedere, er at følge et mønster på tastaturet:

Pressefoto: Netkablet.dk
Netkablet.dk

Ovenstående mønster kan for eksempel huskes som “E-Y-H-K-I-P”.

Du kan også indbygge et tal mellem hvert bogstav, som refererer til afstanden mellem tegnene på tastaturet.

Fra E til Y skal du rykke tre taster til højre på tastaturet, så koden bliver således “E-3-Y-1-H” og så videre.

Fjern vokalerne og brug store bogstaver

Ved at fjerne vokalerne bliver et ord hurtigt vanskeligt at genkende. Ordet “mikrobølgeovn” bliver dermed til “mkrblgvn”.

Dette trick kan du også bruge på en sætning, hvor du skriver den første konsonant i hvert ord med stort. “Min hund er en labrador” bliver så til “MnHndRNLbrdr”.

Brug altid danske ord frem for engelske

Du kan med fordel vælge danske ord til dine huskeregler, da mange hacker-programmer er designet til engelsk.

Det danske sprog er som bekendt ikke særlig udbredt, og derfor er det vanskeligere for en computer at knække koden, når du bruger danske ord.

Kombiner forskellige tips i en huskeregel

Du kan kombinere de forskellige huskeregler, så du får både talrækker og bogstavrækker med i passwordet.

Brug god tid på at huske logikken bag koden, og fortæl det gerne til en person, som du stoler på. Det er også en god ide at skrive koden på en lap papir og gemme den i skuffen hos en ven.

Sørg for, at du aldrig gemmer den på din computer, mobil eller blot på din egen adresse. Sørg også for at skifte dine passwords af og til.

Det er særlig vigtigt, når det gælder steder som netbank, e-mail, NemID, e-Boks og så videre, men også Facebook, hvor uvedkommende kan gøre stor skade med data og personlige oplysninger.


Kilde/pressefoto: Netkablet.dk.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.