De mest populære genbrugsting, men køber du dem?

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – En undersøgelse viser, hvilke genbrugsting danskerne foretrækker at købe, men genbrugsshopperen Chili Stengade Sturve fra Korsør genkender ikke resultatet.

Din spisebordslampe, dine malerier og din cykel – kunne du finde på at købe disse ting brugte? Det vil mange nok svare ja til. Men hvad med din bluse, dine bukser eller din jakke?

Disse ting kan danskerne rigtigt godt finde på at købe brugt. Det er i al fald de ting, som topper listen over de mest populære genbrugsvarer i Danmark.

Det viser en ny undersøgelse, som DBA kalder for “Genbrugsindekset”. Her har danskerne svaret på, hvilke ting de har købt brugt inden for de seneste 12 måneder. Det skriver DBA Guide i en pressemeddelelse.

Ida: »Det overrasker mig. Jeg køber aldrig selv brugt tøj«

Undersøgelsen viser, at den mest populære ting at købe brugt er tøj til voksne. Hele 28 procent af den danske befolkning har inden for de seneste 12 måneder købt genbrugstøj.

Det resultat kommer bag på den 31-årige genbrugselsker fra Roskilde, Ida Schimmel Hove, der køber de fleste af sine ting brugt.

»Det overrasker mig faktisk. Jeg køber ikke selv brugt tøj, og det er også den tendens, jeg ser i min omgangskreds. Jeg tror, det handler om, at det er lidt mærkeligt, at andre har gået med det tøj, som jeg har på,« siger Ida Schimmel Hove til DBA Guide.

Hun har dog købt lidt tøj til datteren Lærke, men det hører ind under kategorien “Tøj til børn”. En kategori, som også er populær på genbrugsmarkedet.

Chili: »Tanken om at købe brugt tøj har aldrig strejfet mig«

Resultatet overrasker også 23-årige Chili Stengade Sturve, der er studerende og bor i Korsør. Hun elsker genbrug og har nærmest ikke nogen grænse for, hvad hun vil købe brugt:

»Jeg er i tvivl om, om jeg kunne finde på at købe almindeligt genbrugstøj. Tanken om at købe mit tøj brugt har bare aldrig strejfet mig, og jeg tænker også, det er ret overraskende, at det er dét, som flest danskere har købt brugt. Jeg havde troet, det var møbler og nibs,« fortæller Chili Stengade Sturve til DBA Guide.

Hun vil hellere købe sportstøj og -udstyr så som skitøj brugt, da dette er relativt dyrt at købe nyt.

»Jeg tænker, at tøj bliver relativt hurtigt slidt i modsætning til møbler, og derfor undrer det mig, at tøj er øverst på listen,« forklarer hun.

Forbrugerøkonom overrasket over listens bundplaceringer

Forbrugerøkonom Ann Lehman Eriksen har en god forklaring på, hvordan det kan være, at tøj indtager en førsteplads.

»Ser vi ind i et dansk klædeskab, kan der godt ligge mellem 300-400 stykker tøj. Meget af tøjet bliver aldrig brugt. Derfor giver det god mening at sælge – og derfor også købe – noget af alt det tøj, der ikke bliver brugt,« forklarer Ann Lehman Eriksen til DBA Guide.

Hun har set DBA’s liste, og hun undre sig over, at børneudstyr, sportsudstyr, spilkonsoller og ting til haven ligger som en del af bunden af listen.

»Jeg tror, mange ligger inde med disse ting, som de bare ikke får brugt længere,« fortæller hun.

Køber hellere de mest upopulære ting end de populæreste

Både Chili Stengade Sturve fra Korsør og Ida Schimmel Hove fra Roskilde køber hellere dét, der ifølge listen er de mindst populære genbrugsvarer. Begge har nemlig haft kig på en brugt motorbåd, og Chili Stengade Sturves kæreste har endda købt flere brugte gennem tiden.

Også drivhuse, som befinder sig næst længst nede på listen, køber de to kvinder hellere end gerne brugt.

»Vi søgte efter et drivhus på DBA for nogle år siden og endte med at finde ét, som vi faktisk kunne få helt gratis. Men måske folk er lidt afvisende overfor at købe det brugt, fordi der findes nogle brugte drivhuse, hvor man lige bliver nødt til at erstatte et vindue, der er gået i stykker?« siger Ida Schimmel Hove til DBA Guide.

Chili Stengade Sturve er netop nu på jagt efter et drivhus til hendes altan. Hun håber på at finde et halvt ét, der kan placeres op ad væggen.

De genbrugsvarer, som Chili Stengade Sturve selv køber mest af, er studiebøger og møbler. Spørger man Ida Schimmel Hove om det samme, lyder svaret børnelegetøj, kunstbøger og bøger med flotte billeder af dyr. Det skriver DBA Guide i en pressemeddelelse.

Top-10 og bundskraberne i DBA’s undersøgelse af genbrugskøb

Undersøgelsen er foretaget på vegne af DBA, hvor data er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden fra den 22. maj til den 17. juni 2018. 2.198 danskere mellem 18 og 75 år blev spurgt om, hvad de havde købt brugt inden for de sidste 12 måneder. Kilde: Genbrugsindekset (DBA Guide).

Genbrugsindeksets top-10:

 • 28 % Tøj
 • 23 % Boligtilbehør
 • 17 % Møbler og lamper til boligen
 • 16 % Bøger
 • 16 % Sko
 • 15 % Mobiltelefoner
 • 10 % Husholdningsmaskiner
 • 10 % Legetøj
 • 10 % Børnetøj- og sko
 • 9 % Biler

Genbrugsindekset 10 bundskrabere:

 • 1 % Motorbåde og sejlbåde
 • 2 % Drivhus
 • 2 % Campingvogn og -udstyr
 • 2 % Knallerter, scootere og motorcykler
 • 2 % Motionsmaskiner
 • 2 % Brudekjole og udstyr
 • 3 % Musikinstrumenter
 • 4 % Udendørs legeredskaber
 • 4 % Sports og træningsudstyr
 • 4 % LP’er

Øverst: Billeder af Chili Stengade Sturves hjem, der hovedsageligt består af genbrug. (Foto: PR).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.