Atomkraftværk kommer til Korsør

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Et flydende atomkraftværk forventes at passere Korsør i midten af næste uge. Turen gennem det danske farvand forventes at vare omkring tre dage.

Verdens eneste flydende atomkraftenhed (FPU), Academik Lomonosov, har forladt Baltiyskiy Zavod i Sankt Petersborg og er på vej mod nordøstligste Rusland. Det har endnu ikke nukleart brændsel installeret. Det oplyser ROSATOM i en pressemeddelelse.

Det bekræftes af Beredskabsstyrelsen, som skriver, at kraftværket er helt virkningsløst og ufarligt, da det først får nukleart brændsel om bord på et mellemstop i Murmansk. Det har heller aldrig været i brug som kraftværk.

»Derfor er der heller ikke strålingsfare forbundet med dets passage gennem danske farvande,« siger chefkonsulent i Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen Carsten Israelson.

Selvom Akademik Lomonosov er mobilt, kan det ikke sejle ved egen drift. Derfor skal det bugseres hele vejen. Processionen består af fire fartøjer, hvor det ene naturligvis er kraftværket selv. Dertil kommer to slæbebåde og et eskortefartøj. Dertil kommer, at Akademik Lomonosov bliver fulgt af et patruljefartøj fra Forsvaret. 

Hvis fartøjerne ikke støder på hårdt vejr gennem de danske farvande og op langs den norske kyst, forventes turen at tage i omkring tre uger. Turen gennem det danske farvand forventes at tage omkring tre dage, og fartøjerne forventes at passere Storebæltsbroen fredag den 4. maj omkring kl. 16-20.30 – cirkatider.

Når kernekraftværket har fået sine nukleare brændselselementer om bord i Murmansk, fortsætter det til sin slutdestination, som ligger i det nordøstligste Rusland. Her skal det levere energi til området omkring byen Pevek, der ligger i Sibirien. Det oplyser Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og ROSATOM.

Kraftværket har kapacitet til at levere energi til en by med 100.000 mennesker. Det er designet til at fungere i det yderste nord og det russiske fjernøsten. Hovedopgaven bliver at levere elektricitet til industrien, havnebyer samt gas- og olieplatforme. Det skriver ROSATOM.


Arkivfoto: Communications Department of ROSATOM

Opdateret: 2018-05-03.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.