Folk er vilde med at købe julegaver på loppemarkeder

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – Den landsdækkende loppesupermarkedskæde “Kirppu” kan mærke, at lysten til genbrug hitter. Det er både fattige og rige, der finder juleglæden frem på loppehylderne med nips, smykker og tøj. Kirppu har også en afdeling på Japanvej 7 i Slagelse By.

Danskere fra alle samfundslag er vilde med genbrug

Med få dage til jul tegner der sig et klart mønster: Danskerne er vilde med genbrug, og det er mænd og kvinder i alle aldre og samfundslag, der finder unikke gaver til at lægge under juletræet.

Der har altid været et marked for brugte møbler, tøj og nips, men i perioder har det været mere populært at købe nyt. Den trend er skiftet nu.

»Vi åbnede det første loppesupermarked i 2014, og dengang var der ikke mere travlt til jul end vi havde resten af året. Men dét har ændret sig. I år har vi en vækst på 10-15% i december i forhold til sidste år. Og det er især ting til hjemmet, der er populære,« fortæller direktør Morten Bøjland fra Kirppu, der driver 10 loppesupermarkeder i Danmark.

Legetøj og Royal Copenhagen-porcelæn er populært

Loppemarkeder og genbrug har altid været populært blandt danskerne. Uanset om det har været spejderne, der samlede ind for at tjene til næste års sommerlejr eller de velgørende organisationer, der har samlet ind til næstekærlige formål.

Efter en årrække hvor det har været populært at købe nyt, er det igen blevet hipt at købe brugt. Det bekræfter Kirppus danske direktør.

»Der kan være mange årsager til, at man går på loppemarked eller i genbrugsbutikker. Det kan være af økonomiske årsager, eksempelvis blandt studerende, enlige og seniorer. Men vi oplever i stigende grad, at det er af værdimæssige årsager blandt vores kunder, der på tværs af køn, alder og samfundslag tænker på klima og miljø, klodens ressourcer, den grønne dagsorden og et generelt oprør mod brug-og-smid-væk-samfundet med videre,« fortæller Morten Bøjland.

I år har loppesupermarkedskæden oplevet stor tendens i køb af brugt legetøj, Royal Copenhagen-porcelæn og brugskunst som populære julegaver.

Fakta om loppesupermarkedskæden Kirppu

Kirppu betyder loppe på finsk og blev efter inspiration fra Finland etableret i Danmark i 2014, hvor det første “loppesupermarked” åbnede i Hillerød.

I dag har kæden også genbrugsbutikker i Frederikssund, Herlev, Herning, Holstebro, Kalundborg, Kolding, Næstved, Ringsted og på Japanvej 7 i Slagelse By samt en ny butik i Roskilde. Butikkerne er typisk mellem 900-1200 m2 og har omkring 300 stande, der kan lejes.

Konceptet adskiller sig fra både loppemarkeder og genbrugsbutikker ved, at alle kan leje en stand i en butik, hvor der er personale, som sælger varerne.

(Øverst: Direktør Morten Bøjland. Foto: Kirppu).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.