Flere ensomme og isolerede – også blandt de unge

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Slagelse.News – Kirkens Korshær oplever flere og flere ensomme. Det skal tages alvorligt, for det kan resultere i misbrug eller psykisk lidelse.

Hos Kirkens Korshær i Midt- og Vestsjælland, som blandt andet dækker Slagelse, Korsør og Skælskør, oplever man, at ensomhed og isolation fylder mere og mere i hverdagen hos brugerne. Tendensen er desværre national.

Nu føler en ud af 16 danskere sig ensomme

I begyndelsen af 2018 kom det frem, at omkring én ud af 16 danskere føler sig ensomme. Det er en voldsom stigning i forhold til de seneste par år. Tal fra “Den Nationale Sundhedsprofil” viser, at antallet af ensomme danskere er steget med over 10 procent fra 2016 til 2017.

»Det er tydeligt for os, at der er flere ensomme og isolerede nu end tidligere – der er i hvert fald flere, der opsøger vores varmestuer,« siger Susanne Lodberg, der er Korshærsleder for Kirkens Korshær i Midt- og Vestsjælland, og fortsætter:

»Der sidder rigtig mange mennesker, der har behov for at være en del af et fællesskab. De sidder typisk alene derhjemme i deres lejligheder og har ikke kontakt til andre. Derfor opsøger de varmestuerne. For dét at sidde over for hinanden og spise sammen med andre, betyder altså mere end som så.«

Selvom ensomhed og isolation i sig selv ikke er en sygdom, så er det ifølge Susanne Lodberg noget, der i den grad skal tages alvorligt. Det kan nemlig ofte resultere i et misbrug eller en psykisk lidelse – særligt blandt de mest udsatte grupper i samfundet, der ikke har en ressourcestærk familie eller omgangskreds at støtte sig til.

Øget tendens til ensomhed blandt de unge

En af de grupper, der har oplevet den største stigning inden for ensomhed og isolation er de unge. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viste i starten af 2018, at 8,5 procent af mændene og 10,3 procent af kvinderne mellem 16-24 år ofte føler sig ensomme, uønskede og alene.

Det er da også en tendens, Kirkens Korshær oplever i deres lokale væresteder og varmestuer. For bare få år siden var der stort set ingen unge på varmestuerne – nu er der op mod 10 procent i visse varmestuer.

Ifølge Susanne Lodberg fra Kirkens Korshær i Midt- og Vestsjælland kan tendensen skyldes flere faktorer, men det omkringliggende samfund og de krav, de unge stilles overfor kan potentielt set bære en stor del af ansvaret.

»Vi har haft en kraftig stigning på brugere under 30 år. For bare få år siden var der stort set ingen unge på vores varmestuer, men vi ser en del hos os nu. Men isolation og ensomhed starter den dag, du bliver 18, for så skal du klare dig selv. Og hvis ikke du har en familie i ryggen, som kan guide dig igennem systemet, så er du virkelig lost,« forklarer Susanne Lodberg og fortæller videre:

»For bare fordi du bliver 18 år, så bliver du ikke pr. automatik en kompetent bruger af e-Boks, NemID, jobsøgning, boligsøgning og så videre. Der er rigtig mange, der bliver sat af på grund af det her skifte. Vi har flere, der er under 25, og det er jo dybt tragisk, at de allerede er endt her. Mange af dem er så isolerede, at de faktisk allerede er stået af og skal bede om hjælp.«

Kirkens Korshær på Midt- og Vestsjælland

Kirkens Korshær holder til på Sdr. Stationsvej 2 i Slagelse, Havnegade 13 i Korsør og Præstevangen 38 i Skælskør.

Vil du være med til at gøre en forskel, så meld dig som indsamler til Kirkens Korshærs landsindsamling den 25. november på www.danmarkmodfattigdom.dk.


Foto: Kirkens Korshær.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.