Flagdag over hele Danmark og i Slagelse

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 9 måneder siden.

Slagelse.News – På Flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september anerkendes nuværende og tidligere udsendte for deres indsats for Danmark. Der er stor parade på Christiansborg Slotsplads, men der afholdes også Flagdag på Vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse.

På Flagdagen for Danmarks udsendte den 5. september anerkendes nuværende og tidligere udsendte for deres indsats for Danmark. Flagdagen markeres over hele rigsfællesskabet. Det skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Stor parade på Christiansborg Slotsplads

Omkring 2.000 danske soldater, der har været udsendte på internationale missioner siden 2019, bliver søndag den 5. september hyldet for deres indsats ved en stor parade på Christiansborg Slotsplads.

Ved paraden deltager Deres Kongelige Højheder Kronprinsparret. Statsministeren, rigspolitichefen og forsvarschefen taler til soldaterne og deres pårørende. Også udsendte fra Politiet, Beredskabsstyrelsen og Udenrigsministeriet deltager i paraden.

Paraden på Christiansborg er en del af den officielle markering af flagdagen i København. Men tidligere udsendte soldater bliver på flagdagen anerkendt for deres indsats ved flagdagsarrangementer over hele Danmark og i de nordlige dele af rigsfællesskabet.

»Flagdagen er en vigtig anerkendelse af dem, der var været udsendt for Danmark. Vi hejser flaget for dem, der kom sikkert hjem, for dem der fik ændret livet af deres udsendelser og for dem, der aldrig kom hjem. Flagdagen er også en anerkendelse af de pårørende, der altid står bag de udsendte. Jeg er stolt af alle dem, der altid stiller op for Danmark, også når det ikke er uden risiko,« siger forsvarschef general Flemming Lentfer.

Kranselægning og parade i København

I København indledes markeringen af flagdagen med kranselægning ved Monumentet for Danmarks internationale indsats siden 1948 på Kastellet.

Her deltager de pårørende til faldne i de internationale missioner, kronprinsparret, medlemmer af regeringen og Folketinget, repræsentanter fra Forsvaret, Politiet og Beredskabsstyrelsen. Formanden for Folketinget og forsvarsministeren holder taler.

Fra Kastellet fortsætter markeringen af flagdagen i Holmens Kirke, hvor der er mindegudstjeneste for de faldne i international tjeneste. Også her deltager pårørende til faldne i de internationale missioner, kronprinsparret og andre repræsentanter for det officielle Danmark. Udenrigsministeren taler i kirken.

Efter gudstjenesten kulminerer markeringen ved den store parade på Christiansborg slotsplads. Paraden vil være større end parader på de tidligere flagdage, fordi den både omfatter soldater, der har været udsendt i det seneste år og soldater, der har været udsendt mellem flagdagen 2019 og flagdagen 2020, hvor paraden var aflyst. Efter paraden inviterer Folketinget paradedeltagerne og deres pårørende til reception.

Flagdagen afholdes i hele rigsfællesskabet

Flagdagsarrangementerne i København er særligt rettet mod de soldater, der har været udsendt siden den seneste flagdag – i dette tilfælde dog flagdagen i 2019.

Ved arrangementer i langt størstedelen af landets kommuner inviteres veteraner, uanset hvornår de var udsendt, til lokale arrangementer, hvor de anerkendes for deres indsats. Flagdagen markeres også på Færøerne og i Grønland, hvor lokale veteraner inviteres til arrangementer.

Flagdag afholdes også i Slagelse Kommune

»Vi vil gerne have lov alle interesserede til vores officielle fejring af Flagdagen for Danmarks udsendte, den 5. september 2021,« skriver Veterankoordinator i Slagelse Kommune på Facebook.

Flagdagen afholdes på Vikingeborgen Trelleborg på Trelleborg Allé 4 i 4200 Slagelse.

Program for den lokale flagdag:

  • 09:00 Morgenkaffe på Vikingeborgen Trelleborg.
  • 09:30 Velkommen til Vikingeborgen Trelleborg v/Museumschef Anne-Christine Frank Larsen.
  • 09:35 Velkommen til Flagdag for Danmarks udsendte v/Borgmester John Dyrby Paulsen.
  • 09:40 Tale v/Forsvarsminister Trine Bramsen.
  • 09:45 Egetræ plantes, som et levende symbol på alle, der har kæmpet for Danmark.
  • 10:00 Tale v/Chefen for Gardehusarregimentet, Oberst Jens Ole Rossen-Jørgensen.
  • 10:10 Mød Vikingetidens kriger og Nutidens soldat.
  • 10:40 Morgenkaffe, afslutning med musik.
  • 11:00 Afslutning af det officielle program.

Flagdagen fejres for at støtte og vise anerkendelse til de mange veteraner, der har været udsendt i internationale missioner af forsvaret, beredskabet, politiet eller fra sundhedsområdet.

Samtidig er der 10 årsjubilæum for Veteranindsatsen i Slagelse Kommune, og det fejres ved at invitere til et særarrangement: “Vikingetidens kriger & nutidens soldat”, der afholdes på Vikingeborgen Trelleborg på Trelleborg Allé 4 i 4200 Slagelse.

Øverst: Flagdagen 2017 i Slagelse By. (Foto: Slagelse Media). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.