Russiske krigsskibe på vej gennem Storebælt

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Korsor.News – I dag passerede en stor missilbærende ubåd og en destroyer Storebælt. I går var det en atomdrevet ubåd.

Flere russiske krigsskibe og ubåde sejler igen i år igennem Storebælt, når de er på vej til en stor russisk flådeparade ud for Sankt Petersborg. Det oplyser Forsvarskommandoen i en nyhedsmeddelelse.

Alle fartøjerne er på vej til Sankt Petersborg

En stor Dolgarukiy-klasse missilbærende ubåd ved navn Knyas Vladimir passerede i løbet af tirsdag formiddag Storebælt. Det er en ubåd på cirka 170 meter med en besætning på op til 107 besætningsmedlemmer.

Tidligere på dagen passerede Admiral Kulakov, der er en russisk destroyer, og i går kunne man se den 155 meter lange Oscar II-klasse atomdrevet ubåd “Orel” passere Storebælt.

Alle fartøjerne er på vej til Sankt Petersborg, hvor Rusland hvert år i slutningen af juli holder en stor flådeparade. Derfor sejler russiske militærfartøjer i tiden op til paraden gennem dansk farvand, når de skal fra det nordlige Rusland til Flådens Dag i Sankt Petersborg.

Hvis skibene sejler enkeltvis gennem danske farvande, har de ikke pligt til at melde deres gennemsejling til Danmark. Men hvis tre eller flere skibe sejler sammen, skal de varsle deres gennemsejling til de danske myndigheder.

»Det er ved at være fast tradition, at russiske flådeskibe og ubåde sejler gennem dansk farvand for at komme til flådeparaden i slutningen af juli. Og så længe de holder sig indenfor havretskonventionens regler, så er de i deres gode ret til at sejle igennem de danske farvande,« siger Per Ring Henriksen, der er chef for Søværnskommandoens Nationale Maritime Operationscenter.

Forsvaret holder øje med de fremmede krigsskibe

Når fremmede statsskibe passerer dansk farvand, er det normal procedure, at Forsvaret følger opmærksomt med.

»Da en af vores hovedopgaver er at overvåge de danske farvande, følger vi normalt andre statsskibes færden enten på radar eller ved fysisk at sende skibe eller helikoptere af sted, for at følge dem på vej,« siger Per Ring Henriksen og fortsætter:

»Hvorvidt statsskibe af særlig interesse skal følges, beror på en vurdering i hvert tilfælde. Generelt gælder det, at alle krigsskibe og ubåde fra ikke-NATO-lande har særlig interesse, og derfor bliver fulgt nøje.«

De kommende dage og uger frem mod den russiske Flådens Dag forventer forsvaret, at der kommer flere fartøjer.

Øverst: Russisk ubåd på vej igennem dansk farvand. (Foto: Forsvaret). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.