Det skal være sikkert at køre over Storebæltsbroen

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Korsor.News – »Ved at informere bredt ud om reglerne for vindfølsomme køretøjer håber vi, at flere vil være i stand til at vurdere, om deres køretøj er vindfølsomt. Vi har et stort ansvar for at sikre, at det altid er forsvarligt for trafikanterne at passere broen og samtidig sikre, at forbindelsen er åben for trafik,« lyder det fra Storebæltsbroen.

Sæsonen for kraftig blæst og efterårsstorme står for døren, og derfor sætter Sund & Bælt sammen med transportbranchen de næste uger fokus på trafiksikkerhed med en informationskampagne til trafikanterne om, hvornår det er sikkert at køre over Storebælt, når det blæser. Det oplyser Sund & Bælt i en meddelelse.

Skaber farlige situationer og køer for mange bilister

Når vindfølsomme køretøjer vælter på Storebæltsbroen, skaber det kø for mange tusind bilister og samtidig farlige situationer – både for føreren af det væltede køretøj og for de øvrige trafikanter. Derfor arbejder Sund & Bælt løbende med at øge sikkerheden på forbindelsen.

Informationskampagnen er en del af dette arbejde. Uanset om køretøjet er en lastbil eller en personbil med campingvogn, er det relevant at vide, hvordan køretøjet arter sig, når der er kraftig vind på broen, og det skal kampagnen oplyse om.

»Ved at informere bredt ud om reglerne for vindfølsomme køretøjer håber vi, at flere vil være i stand til at vurdere, om deres køretøj er vindfølsomt. Vi har et stort ansvar for at sikre, at det altid er forsvarligt for trafikanterne at passere broen og samtidig sikre, at forbindelsen er åben for trafik,« forklarer Kim Agersø Nielsen, der er teknisk chef i Sund & Bælt.

Ny vindafskærmning ved pyloner og ankerblokke

Som noget nyt har Sund & Bælt ud fra analyser, foretaget af FORCE Technology, besluttet at montere vindafskærmning ved pyloner og ankerblokke for at øge sikkerheden.

»Vi har gennem de senere år haft et særligt fokus på sikkerhed og kigget på nye tiltag. Vi kan se, at rigtig mange uheld sker omkring pylonerne, når det blæser på tværs af broen. Derfor sætter vi nu vindskærme op, som skal afbøde det ryk i køretøjet, mange bilister oplever i kraftig blæst,« slutter Kim Agersø Nielsen.

Læs også: Vindafskærmning på broen skal øge sikkerheden.

I 2021 blev der indført et forbud for vindfølsomme køretøjer for at passere Storebæltsbroen, når det blæser kraftigt. På storebaelt.dk findes en oversigt med typer af køretøjer, der kan være vindfølsomme, ligesom den gældende status for vind altid er oplyst. Der informeres via skiltning ved og før broen, når det blæser kraftigt, og det er muligt at tilmelde sig bromeldinger på sms eller mail med varsling om vind.

Regler for et vindfølsomt køretøj:

  • Allerede ved 10 m/s skal vindfølsomme køretøjer være særligt opmærksomme, når de kører over broen.
  • Når vinden kommer over 15 m/s, og der er sidevind, er det forbudt for vindfølsomme køretøjer at køre over Storebæltsbroen.
  • Hvis vinden når de 25 m/s med blæst af stormstyrke, indstilles al biltrafik på broen.

Vindfølsomme køretøjer er for eksempel høje trailere, lastbiler uden eller med let last samt påhængsvogne til lastbiler og i nogle tilfælde også campingvogne. Det vil altid være chaufførens eget ansvar at vurdere, om køretøjet er vindfølsomt. Læs mere om vind og vindfølsomme køretøjer på: storebaelt.dk

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Sund & Bælt). PM/lale.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.