Antallet af indbrud rekordlavt under corona

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Slagelse.News – Antallet af indbrud er rekordlavt og har endelig knækket kurven for danskernes utryghed. Der var blot 32 indbrud i Slagelse Kommune i 2. kvartal 2020. Nu gælder det om at fastholde udviklingen.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort indbrudstal for 2. kvartal 2020. Antallet af indbrud er rekordlavt, og samtidig er danskernes utryghed, når det gælder indbrud, faldet for første gang i flere år.

Det glæder Bo trygt, der opfordrer danskerne til at gøre en indsats for at fastholde de lave indbrudstal. Det skriver Bo trygt – Realdania, TrygFonden, Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius i en pressemeddelelse.

Fra 103 indbrud til 32 anmeldte indbrud i Slagelse Kommune

Hvor årets første kvartal viste tegn på, at coronanedlukningen mindskede antallet af indbrud i danskernes private hjem, har indbrudstallene for 2. kvartal bekræftet billedet – her blev der ifølge Danmarks Statistik anmeldt 2.826 indbrud i private hjem.

Det er 2.121 færre end samme kvartal sidste år, hvor antallet af anmeldte indbrud var 4.947. Det svarer til et fald på 43 procent.

Der blev anmeldt 103 indbrud i Slagelse Kommune i 2. kvartal 2018, 66 indbrud i 2. kvartal 2019 og 32 indbrud i 2. kvartal 2020.

Samtidig viser den seneste Tryghedsmåling fra TrygFonden, at danskerne er blevet væsentligt mindre utrygge over for indbrud. Utrygheden har ellers ligget stabilt højt de sidste 10-12 år, selvom indbrudstallet har været faldende. Nu ser kurven endelig ud til at være knækket.

Gælder om at fastholde udviklingen fra coronanedlukningen

For to år siden lancerede Realdania og TrygFonden i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius indsatsen Bo trygt. En del af målsætningen er at reducere antallet af indbrud i private hjem. Programleder i indsatsen Britt Wendelboe glæder sig derfor over de nye tal.

»Indbrudstallet er på et historisk lavt niveau. Samtidig ser det ud til, fremskridtene også påvirker danskernes tryghed i positiv retning,« siger Britt Wendelboe, der er programleder i Bo trygt, og fortsætter:

»Det er meget glædeligt, selvom udviklingen i de seneste måneder er sket på en kedelig baggrund, nemlig coronapandemien, som ingen af os har kunnet planlægge. Nu gælder det imidlertid om at holde fast, så vi fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren.«

Beboelige hjem og nabohjælp holder indbrudstyven væk

I ugerne fra nedlukningen af Danmark og frem til første fase af genåbningen skete der 43 procent færre indbrud i private hjem end året før. I Sverige, hvor man ikke har lukket samfundet ned på samme måde, har man ikke oplevet samme nedgang.

»Dét, der har virket mod indbrud under coronanedlukningen i Danmark, er dét, der stadig virker – nemlig at vores hjem ser beboede ud, og at vi hjælper hinanden i kvarteret,« siger Laura Bjerre Munch, der er projektchef i Realdania og en del af Bo Trygt, og fortsætter:

»Vi ved også fra undersøgelser, at der er sammenhæng mellem gode naborelationer og tryghed. Det har en effekt, når vi gør en holdindsats i hverdagen, hæver blikket fra vores egen baghave og dyrker fællesskabet.«

Sommerferien er normalt højsæson for indbrudstyvene

Sommerferien er normalt et af de tidspunkter på året, hvor indbrudstyvene har allermest travlt.

»Vi ved, at sommerferien er en af de absolutte højsæsoner for indbrudstyve, men vi tror og håber på, at denne sommer vil være anderledes,« siger Britt Wendelboe og fortsætter:

»Flere vil være hjemme denne sommer, og det er et rigtig godt udgangspunkt, for det vil give mere liv i boligområderne. Samtidig kan vi selv – også sammen med naboer – gøre rigtig meget for at undgå indbrud. I den forbindelse kan Nabohjælps app være et godt værktøj til at understøtte indsatsen.«

Få flere gode råd og anbefalinger til indbrudssikring af din bolig og aktiv nabohjælp i kvarteret på www.botrygt.dk.

Hertil indskyder kommunikationskonsulent Sarah Risbøl Jacobsen fra Nabohjælp:

»Vi har i de seneste måneder oplevet en stor tilgang af danskere, der har downloadet Nabohjælps app,« siger Sarah Risbøl Jacobsen og fortsætter:

»Det ser vi som et udtryk for, at danskerne lige nu er meget opmærksomme på, hvordan de kan organisere sig og hjælpe hinanden med at undgå indbrud i deres kvarter. Det er meget positivt, da aktiv nabohjælp er et af de mest effektive og veldokumenterede midler mod indbrud.«

Danskernes utryghed over for indbrud er endelig faldet

Fra 2005 til 2009 steg antallet af indbrud i Danmark eksplosivt med hele 65 procent – fra 29.439 indbrud i 2005 til 48.670 indbrud i 2009.

Det påvirkede danskernes tryghed i negativ retning, og cirka dobbelt så mange (23-25 procent) blev utrygge for at blive udsat for et indbrud.

Spørgsmål var, at man skulle angive, hvor utryg man er over for disse problemer. (TrygFondens Tryghedsmåling 2020, side 151).

Utrygheden har siden holdt sig på samme niveau, selvom antallet af indbrud ellers har været faldende. I maj sidste år var det fortsat 25 procent af befolkningen, der var utrygge for at blive udsat for indbrud.

Men nu ser situationen anderledes ud. Danskernes utryghed ved kriminalitet har taget et generelt fald i løbet af coronakrisen – det gælder særligt i forhold til at blive udsat for indbrud. (Kilde: TrygFondens Tryghedsmåling 2020).

Øverst: Genrefoto. (Foto: Andrey Popov / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.