Saltbilerne i aktion for første gang i denne vinter

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Slagelse.News – Lørdag aften og natten til søndag måtte saltbilerne i aktion for første gang i denne vinter. De startede i Nordjylland, men kom også til Slagelse Kommune.

Lørdag aften klokken 20.37 blev det officielt vinter i Danmark. Her blev Vejdirektoratets saltbiler nemlig sendt på gaden for første gang denne vinter for at salte vejene i Nordjylland.

Dermed kom vinteren først til Nordjylland i denne omgang, hvilket er et geografisk skifte i forhold til sidste år, hvor det var Svingbroen i Næstved, der fik den første dosis salt.

Senere lørdag aften og natten til søndag blev det imidlertid også nødvendigt at salte i resten af landet, og søndag morgen havde stort set hele Danmark fået salt, herunder Slagelse Kommune.

Kun Storkøbenhavn og den vestlige del af Sønderjylland fik ikke saltbilerne at se i denne omgang.

Vejdirektoratets Vintertjeneste overvåger vejrsituationen

Selve indsatsen med både saltbiler og sneplove styres af Vejdirektoratets Vintertjeneste, der har sæde i Vejdirektoratets vintervagtcentral i Aalborg.

Centralen er bemandet med uddannede vintervagter, som hele vinteren overvåger vej- og vejrsituationen og bekæmper glatføre på statsvejene.

Hvis vintervagten vurderer, at glatføre er opstået – eller vil opstå – sørger vintervagten for, at der bliver saltet og ryddet sne.

Vinterens vejrlig fordrer dog også øget agtpågivenhed fra trafikanterne, ikke mindst hvis man skal ud at køre i de tidlige morgentimer.

Du kan følge Vejdirektoratets saltning af veje og se, hvor saltspredere og sneplove er i gang – og hvor de har været – på www.vintertrafik.dk.

Du kan også se de lokale og generelle vintermeldinger her, blandt andet vej- og lufttemperaturer, ligesom siden giver adgang til cirka 400 kameraer.

Vinterfakta om snerydning og saltning i hele landet

  • På en normal vinter har Vejdirektoratet udkald til saltning gennemsnitligt 107 gange, og der bliver brugt 58.700 tons salt.
  • Udkald til saltning betyder det antal udkald, der har været på Vejdirektoratets ruter landet over. Et udkald svarer til, at der har været kaldt ud på samtlige ruter én gang.
  • Vinteren i Vejdirektoratet varer fra oktober til maj, hvor Vintercentralen overvåger vejenes temperaturer hele døgnet.
  • Vejdirektoratet har cirka 250 saltspredere og cirka 600 sneplove, som kan gå i aktion.

Genrefoto: Modfos / iStock.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.