Trailer var tæt på at falde af på Storebæltsbroen

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 9 måneder siden.

Korsor.News – »Sikkerhed skal være absolut første prioritet, når man kører gods på jernbanen. Derfor er det helt uacceptabelt,« lyder det fra ministeren, efter en trailer var ved at falde af på Storebæltsbroen.

DB Cargo får kritik for at se stort på sikkerheden forud for hændelse på Storebæltsbroen den 13. januar 2021, hvor Havarikommissionen konkluderer, at det kunne være gået meget galt. Der var ingen, der kom til skade i forbindelse med hændelsen. Trafikstyrelsen får kritik for ikke at gribe ind. Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

DB Cargo vidste, at låsene ikke kunne holde

Havarikommissionen har netop afleveret sin endelige rapport om hændelsen på Storebæltsbroen for et år siden, hvor en trailer var tæt på at falde af et godstog på Vestbroen over Storebælt.

Konklusionen er, at den type låse, som togvognen kørte med, var lavet på en måde, så den reelt ikke holdt traileren fast ved et lodret træk. Det vidste DB Cargo, men fortsatte alligevel med at bruge vogne med den pågældende lås indtil hændelsen for et år siden.

»Sikkerhed skal være absolut første prioritet, når man kører gods på jernbanen. Derfor er det helt uacceptabelt, at DB Cargo ikke stoppede al kørsel med de låse, som de vidste ikke holdt traileren fast,« siger transportminister Benny Engelbrecht (S) og fortsætter:

»Den meget grundige rapport fra Havarikommissionen viser, at det kunne være gået rigtig galt. Derfor er jeg også optaget af, at der bliver holdt fast i de ekstra sikkerhedsforanstaltninger, der er indført, og som fortsat gælder, for der er brug for, at vi går med livrem og seler. Passagererne skal kunne være helt trygge, når de kører over Storebælt.«

Trafikstyrelsen accepterede en søforklaring

Havarikommissionens rapport beskriver også, at DB Cargo indberettede problemet til den uafhængige sikkerhedsmyndighed i Trafikstyrelsen. Her blev der oprettet en tilsynssag, men selvom Trafikstyrelsen spurgte ind til sagen, endte styrelsen med at acceptere forklaringen fra DB Cargo om, at låsen var godkendt. Det giver også kritik fra Havarikommissionen.

»Havarikommissionens klare vurdering er, at Trafikstyrelsen ikke har gjort deres job ordentligt i den her sag. Derfor har jeg bedt om, at der bliver lavet en kritisk gennemgang af Trafikstyrelsens håndtering af sagen, så jeg kan vurdere, hvor det er gået galt. Trafikstyrelsen er en uafhængig myndighed, men jeg skal som minister have tillid til, at de løfter deres opgave, og den tillid har lidt et knæk med den her sag,« siger transportministeren og fortsætter:

»Derfor vil ministeriet også meget nøje gennemgå, hvordan Trafikstyrelsen følger op på anbefalingerne fra Havarikommissionen, og hvad styrelsen vil gøre for at føre et mere grundigt tilsyn fremadrettet. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at myndighederne er knivskarpe, når det kommer til sikkerhed, og jeg håber også, at DB Cargo vil behandle rapporten med samme alvor.«

Da vognene anvendes i hele Europa, har sagen også relevans for trafiksikkerheden på de europæiske jernbaner uden for Danmark. Havarikommissionen har anbefalet, at det Europæiske Jernbaneagentur ERA sikrer, at der kommer krav til, at låsene på togvogne har tilstrækkelig fastholdelseskraft.

Øverst: Trailer på stationen den 13. januar 2021. (Foto: Havarikommissionen). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.