Artiklen er opdateret for 1 år siden.
Zand.News – Sydsjællands og Lolland-Falsters politi har inviteret rusmiddelscentre fra kredsens syv kommuner (Slagelse, Næstved, Sorø, Lolland, Guldborgsund, Faxe og Vordingborg) med i samarbejdet om forebyggelse af spiritus- og narkotikakørsel, hvor spiritus- og narkobilister bliver tilbudt rådgivning eller misbrugsbehandling.
Samarbejdet mellem politiet og kommuner om forebyggelse af spiritus- og narkotikakørsel har fået flere i behandling, og derfor udvides tilbuddet til alle politikredsens kommuner. Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.
Spirituskørsel kan vi ikke forebygge alene med straf
Spiritus- og narkotikakørsel medfører stor fare for både føreren selv og andre i trafikken. I 2021 blev 31 danskere dræbt i trafikken i færdselsulykker, hvor føreren var alkohol- eller narkotikapåvirket. De 5 døde i vores politikreds (Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds, red.).
»Spiritus- og narkokørsel kan vi ikke forebygge alene med bøder og straf. Oftest stikker problematikken dybere, end at man er kommet til at tage en øl for meget, men at borgerens dømmekraft er svækket af et misbrug. Her har vi brug for langsigtede løsninger og dermed brug for et tættere samarbejde med Rusmiddelscentrene, der kan tilbyde behandling,« siger sektionsleder Kirstine Klukan fra Forebyggelsessekretariatet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Fra juni 2021 til juli 2022 har politikredsen afprøvet et nyt tiltag for at hjælpe borgere med en rusmiddeludfordring i behandling. Borgere med bopæl i Guldborgsund og Lolland kommuner, blev i forbindelse med sigtelser for spiritus- eller narkotikakørsel, tilbudt at blive kontaktet af kommunens rusmiddelcenter, hvor borgeren kunne få en uforpligtende samtale, rådgivning og tilbud om behandling. Det var der i forsøgsperioden 55 borgere som takkede ja til.
»Det er en særdeles god mulighed politi og kommune har fået her for at hjælpe nogle borgere tidligere i behandling. Vi har oplevet et rigtigt godt samarbejde omkring disse borgere og har haft stor succes i Lolland kommune med at få dem indskrevet i misbrugsbehandling,« fortæller Teamleder Anika Quist fra Rusmiddelcenter Lolland.
Kredsdækkende misbrugerindsats fra den 1. april 2023
På baggrund af de gode erfaringer har Sydsjællands og Lolland-Falsters politi inviteret rusmiddelscentre fra kredsens syv kommuner (Lolland, Guldborgsund, Slagelse, Sorø, Faxe, Næstved og Vordingborg) med i samarbejdet, hvilket alle syv kommuner har takket ja til. Hermed vil det fra den 1. april 2023 være en kredsdækkende indsats, at spiritus- og narkobilister bliver tilbudt at få hjælp til rådgivning eller gratis misbrugsbehandling ved nærmeste rusmiddelscenter.
Indsatsen er baseret på erfaringer fra Sverige, model SMADIT, hvor metoden med succes har været i brug siden 2003, ligesom der er gode erfaringer fra lignende tiltag i Nordjylland, Midt-og Vestjylland, Nordsjælland og på Bornholm. Projektet bliver fulgt af Center for Rusmiddelforskning.
Øverst: Arkivfoto. (Foto: Thomas Tolstrup / Rigspolitiet). PM/lale.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.