Måske får du demens af din mobiltelefon

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Det skal undersøges, hvordan mobiltelefoner og blåt lys i soveværelset påvirker vores søvn og stressniveau, og om det øger risikoen for demens.

Er det godt eller dårligt for søvnen og stressniveauet, hvis mobiltelefonen flytter ud af soveværelset? Det vil hjerneforsker Troels W. Kjær fra Sjællands Universitetshospital undersøge. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Mobiltelefoner i soveværelset og motion skal undersøges

Næstved er blevet tech town og skal over de næste tre år være scenen, hvor det bliver undersøgt, hvad teknologi gør ved os mennesker på godt og ondt.

»Det er helt unikt, at vi bruger Næstved som tech town på den her måde,« siger Troels W. Kjær og fortsætter:

»Tech towns er aldrig set før i dansk sammenhæng. I Næstved tester vi, hvordan teknologi påvirker borgernes sundhed, og idéen er at opbygge et fællesskab i en provinsby, hvor borgerne bakker hinanden op i at leve et sundere liv. Vi vil tilbyde arrangementer og tiltag, der er målrettet Næstveds borgere.«

I Næstved vil Troels W. Kjær blandt andet undersøge, hvordan mobiltelefoner i soveværelset og motion påvirker vores søvn og stressniveau. Og han vil derudover også teste, hvad en rystealarm kan gøre for livskvaliteten hos mennesker med epilepsi.

Projektet undersøger, om teknologi kan motivere til en sundere livsstil, og hvordan teknologi kan bruges til diagnosticering, forebyggelse og behandling af sygdomme. Det undersøges gennem en række forskningsstudier i Næstved Kommune og Lübeck. Projektet startede i januar 2019 og løber frem til december 2021.

Måske er det dårligt at blive forstyrret af mobiltelefoner

»Jeg har længe gerne ville undersøge, hvad teknologi gør ved os på godt og ondt, blandt andet fordi jeg ofte bliver spurgt, når jeg holder foredrag, om teknologi er farligt,« siger Troels W. Kjær og fortsætter:

»Det ved vi faktisk ikke med sikkerhed, om det er. Vi har alle sammen idéer om, at det er dårligt at blive forstyrret af mobiltelefoner, eller at en god app kan hjælpe os til et sundere liv. Men der findes ikke mange undersøgelser af, hvordan det egentlig forholder sig.«

Troels W. Kjær forklarer videre, at der er tegn på, at for eksempel det blå lys fra mobiltelefoner kan forstyrre vores nattesøvn. Dårlig og usammenhængende nattesøvn øger risikoen for blandt andet demens.

»Derfor er det utroligt vigtigt at få undersøgt, om og hvordan teknologien påvirker os. Når vi ved det, kan vi på den lange bane være med til at forebygge udviklingen af demens hos dem, der har det, fordi de har sovet for dårligt,« siger Troels W. Kjær i pressemeddelelsen.

I løbet af projektet, der er en del af forskningssamarbejdet NorDigHealth, vil Troels W. Kjær og hans forskerkolleger samle oplysninger fra flere hundrede personer i Næstved. Det skal blandt andet ske via pulsure for at give et billede af, hvordan søvn, stress og motion hænger sammen.

Pengene fra EU kommer fra Interreg Deutschland-Danmark, og derfor er Lübeck og tyske forskerkolleger med i projektet. Nogle af resultaterne fra Næstved bliver sammenlignet med resultater fra Lübeck. NorDigHealth er et samarbejde mellem forskere fra Sjællands Universitetshospital, Lübeck og Roskilde Universitet, private virksomheder med flere.

Øverst: Genrefoto. (Foto: OcusFocus / iStock). PM/rk.

I samarbejde med
Zand.News

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.