Børns risiko i trafikken stiger med alderen

Læsetid: 4 min.

Zand.News – Paradoksalt nok er der færre skoleklasser, som bliver undervist i trafiksikkerhed på de øvre klassetrin, selvom de ældre elevers risiko i trafikken er langt højere end de yngste. Kun 30 procent af folkeskolerne i Slagelse Kommune har undervist alle 8-9.-klasser i risikofaktorer.

Der er stort fokus på de yngste børns sikkerhed i trafikken. Paradoksalt nok er der færre skoleklasser, som bliver undervist i trafiksikkerhed på de øvre klassetrin, selvom de ældre elevers risiko i trafikken er langt højere end de yngste børns. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Få klasser i udskolingen lærer om risiko i trafikken

Det er meget naturligt, at der er fokus på de yngste børns trafikundervisning. De har nemlig meget at lære, før de kan færdes sikkert i trafikken. Derfor er det også positivt, at næsten 7 ud af 10 skoler gennemfører en gåprøve for alle deres 0.-1.-klasser.

Børnene er dog ikke de eneste, der vokser med tiden – det gør deres risiko i trafikken også. Paradoksalt nok er der bare færre skoler, som har trafikundervisning for de elever, som har den største risiko i trafikken.

Det er en af konklusionerne i undersøgelsen “Kommunernes Skoletrafiktest 2022“, som er en landsdækkende undersøgelse af trafikundervisningen i skolerne i alle landets kommuner, som Rådet for Sikker Trafik og analysebureauet Epinion står bag.

»Selvom børn i de ældste klasser virker som om, at de har styr på at færdes i trafikken, kommer langt flere til skade på vejene, end yngre børn gør. Trafikundervisningen i 8. eller 9. klasse kan ellers gennemføres på blot to eller fire lektioner, så selvom der er mange andre ting, som eleverne også skal undervises i, er det ærgerligt, at så relativt få klasser i udskolingen lærer om risiko i trafikken,« siger Sisse Egeberg, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Ti gange så mange 16-årige kommer alvorligt til skade eller mister livet

Faktisk kommer over ti gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller mister livet i trafikken som 6-årige, viser tal fra Vejdirektoratet. Derfor er det afgørende at holde fokus på trafiksikkerheden, også når eleverne bliver ældre og færdes mere på egen hånd i trafikken.

I Slagelse Kommune har 87 procent af folkeskolerne undervist alle 0.-1.-klasser i gåprøve, 54 procent har undervist alle 5.-6.-kasser i cyklistprøve, og 30 procent har undervist alle 8-9.-klasser i risikofaktorer. 93 af folkeskolerne har en færdselskontaktlærer.

Det er kun på 4 ud af 10 skoler med udskoling, at den vigtige trafikundervisning bliver afholdt for alle 8.-9.-klasser. Altså er der et betragteligt forbedringspotentiale på skolerne og i kommunerne.

»Vi vil gerne bruge denne undersøgelse som løftestang, så flere skoler og kommuner får øjnene op for, at trafikundervisningen for de ældste elever er afgørende. Det giver virkelig god mening at undervise de elever, som har den største risiko,« siger Sisse Egeberg.

Alle kommuner har modtaget en rapport og skræddersyede anbefalinger til, hvordan de bedst styrker trafiksikkerheden for børn og unge i netop deres kommune. Alle landets skoler kan desuden gratis benytte sig af Rådet for Sikker Trafiks undervisningsmaterialer, og der er noget for alle klassetrin. Til 8. og 9.-klasser kan skolerne uden omkostning få besøg af en repræsentant fra Sikker Trafik LIVE, som med udgangspunkt i sin egen ulykke fortæller de unge om risiko i trafikken og betydningen af at træffe de rigtige valg.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/pele.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.