Hvad sker der med bøjlen fra Bilkatøjet?

(Artiklen er udgivet for omkring 1 år siden). 

Læsetid: 5 min.

Slagelse.News – Kassemedarbejderen vil stadig tage din bøjle, når du køber tøj i Bilka og føtex, men fremover bliver bøjlen smeltet om til granulat.

Bøjler fra tekstil solgt i Salling Groups varehuse bliver nu smeltet om til nye plastikprodukter, takket være investering i ny teknologi hos RenoFyn. Siden august er 55 ton bøjler sendt til genanvendelse. Det skriver Salling Group i en pressemeddelelse.

De færreste ønsker at få bøjlen med hjem

Har du nogensinde købt et stykke tøj, set plastikbøjlen blive smidt i en stor kurv bag ved kassen og spekuleret på, hvad der mon bliver af den?

For Salling Group, der står bag tøjmærket VRS, der sælges i føtex og Bilka, har plastikbøjler hidtil været lidt af en udfordring.

»Vi arbejder intensivt på at reducere alle former for spild fra vores tekstil-produktion, og har blandt andet fjernet overflødig plastikemballage helt ned til plastikruderne i undertøjspakker, og vi har længe arbejdet på at finde en god løsning til genanvendelse af bøjlerne, der jo hverken bliver slidte eller forurenede af at hænge i butikken,« siger Jette Radich, der er tekstildirektør i Salling Group, og fortsætter:

»De færreste kunder ønsker at tage bøjlerne med hjem, og selv om der i Danmark er gode muligheder for genanvendelse, har vi, helt lavpraktisk, haft svært ved at finde en samarbejdspartner, der kunne håndtere udfordringen med at skille metalkrogen fra plastikbøjlen.«

Har leveret 55 ton plastikbøjler til genbrug

Den udfordring tog Salling Groups renovationssamarbejdspartner ISS Facility Services op og har nu fundet en løsning sammen med RenoFyn i Nyborg. En løsning, der helt konkret går ud på at kværne den indsamlede plast i stykker og ved hjælp af magnet- og forskellige andre teknologier sortere metaller, gummi og andre urenheder fra plastikken.

Det lyder enkelt, men er ikke så ligetil endda og har krævet en omstilling af RenoFyns nuværende genanvendelsesanlæg. Indtil videre er opgaven derfor blevet løst hos en ekstern samarbejdspartner i Holland, men bliver i starten af det nye år altså flyttet til Nyborg.

Når bøjlerne er knust og sorteret, bliver plastikken omsmeltet til granulat, som RenoFyn sælger til produktion af nye plastikprodukter. Det nye samarbejde trådte i kraft august 2021, og siden da har Salling Group leveret 55 ton plastikbøjler til genbrug, svarende til cirka en million bøjler.

Bøjler er en generel udfordring i industrien

Salling Group afholder udgiften til indsamling og fragt af bøjlerne og har ingen gevinst ved ordningen. Alligevel er tekstildirektøren mere end godt tilfreds med aftalen.

»Vi vidste, at der var et stort uudnyttet potentiale, og ikke mindst en kæmpe miljømæssig gevinst, ved at genanvende bøjlerne, så vi er utrolig glade for at have fundet en løsning,« siger Jette Radich.

RenoFyn, der også håndterer sortering og genanvendelse af tomme blomsterbakker og hård plast fra delikatesseafdelingerne i Salling Groups dagligvarekæder, er glade for at kunne levere en løsning på en generel udfordring i tekstilindustrien.

»Vi lever af at skabe ny værdi af plastik, primært fra husholdninger og genbrugspladser, og er konstant på udkig efter nye måder at bidrage til løsningen af verdens udfordringer på plastikområdet. Da vi blev forespurgt på udfordringen med plastikbøjler, gik vi i gang med at udvikle en løsning,« siger Jan Hohberg, der ejer RenoFyn.

Han håber, at mange flere tekstilproducenter og -forhandlere vil benytte sig af muligheden for at genanvende overskydende bøjler og andre plastprodukter.

Fakta om tøjmærket VRS i føtex og Bilka

  • Salling Group omsætter årligt mere end 20 millioner stykker tøj under mærket VRS, der sælges i føtex og Bilka.
  • Salling Group indsamler bøjler og andet hård plast i varehusene, som sendes til genanvendelse hos RenoFyn. RenoFyn omdanner plasten til granulat og sælger den videre til produktion af nye plastikprodukter.
  • Salling Group arbejder som et led i sin overordnede klimaambition målrettet med bæredygtighed indenfor tekstilproduktion. VRS har siden 2019 blandt andet reduceret antallet af styles og stykmængder markant, øget andelen af bæredygtige produkter, herunder produkter i økologisk bomuld og genanvendelige materialer som nylonstrømper og flyverdragter produceret af plastikflasker.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Salling Group). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.